Arhiva vesti
                   

U PČINjSKOM OKRUGU SKORO ČETVRTINA RADNIKA „RADI NA CRNO“

15. Jun 2015.

Prilikom vanredne kontrole koju je Inspektorat za rad sproveo na teritoriji Pčinjskog okruga, otkriveno je da od 344 zatečena radnika njih 74 nije bilo prijavljeno za obavezno socijalno osiguranje, saopštilo je Ministarstvo za rad Republike Srbije.

Nadzori su vršeni u 172 privredna subjekta čija je pretežna delatnost ugostiteljstvo, zanatstvo, saobraćaj, trgovina na veliko i malo u Vranju, Vladičinom Hanu, Bujanovcu, Preševu i Surdulici, kao i na gradilištu Koridora 10.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa, inspektori su podneli osam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, dok je šest zahteva za pokretanje prekršajnog postupka podneto zbog nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, navodi se u saopštenju.

Inspekcija rada je donela i 47 rešenja zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa, 36 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i četiri rešenja o zabrani rada na radnom mestu, i naložila poslodavcima zasnivanje radnog odnosa sa osobama koje su radile „na crno".

Izvor: Beta i Koordinaciono telo