Arhiva vesti
                   

U OSNOVNIM I SREDNjIM ŠKOLAMA U PČINjSKOM OKRUGU I DECA IZBEGLICE I MIGRANATI

16. April 2018.

Preševo, Bujanovac, Vranje - U četiri opštine Pčinjskog okruga, osnovne i srednje škole, zajedno sa vršnjacima iz Srbije, pohađaju trenutno i 92 migranta školskog uzrasta iz zemalja Bliskog istoka, koji su sa svojim roditeljima smešteni u nekom od prihvatnih centara za izbeglice, pokazuju podaci Školske uprave.

Od tog broja, prvi put su srednju školu počela  da pohađaju deca koja su smeštena u Prihvatnom centru za izbeglice u Preševu, gde gimnaziju pohađaju dva učenika, kao i deca koja su smeštena u Prihvatnom centru za izbeglice u Bujanovcu, gde nastavu u Srednjoj stručnoj školi „Sveti Sava" pohađa još dvoje dece miganata.

Najveći broj dece migranata, njih 88, upisan je u pet osnovnih škola u opštinama Preševo, Bujanovac, Vranje i Bosilegrad i taj je broj nešto veći u odnosu na decembar prošle godine, kada je osnovne škole u tim opštinama pohađalo ukupno 77 dece izbeglica i migranata.

Od septembra 2017. Godine, deca izbeglice nastavu u različitom broju pohađaju u osnovnim školama  „Vuk Karadžić" u Preševu, „Branko Radičević" u Bujanovcu, „Georgi Dimitrov" u Bosilegradu, kao i u školama „Svetozar Marković" i „Radoje Domanović" u Vranju, a njihov broj zavisi od trenutnog broja izbeglica i migranata u prihvatnim centrima u tim gradovima.

Promenljiv je i broj dece koja od kraja prošle godine pohađju nastavu u srednjim školama, pa je tako do sada nekoliko učenika iz prihvatnih centara pohađalo nastavu i u Srednjoj poljoprivrednoj školi, kao i u Ekonomskoj školi u Vranju, gde trenutno nema takvih učenika.

Prema podacima kancelarije Školske uprave Leskovac u Vranju, do sada nije bilo nikakvih problema sa decom iz prihvatnih centara za izbeglice koja pohađaju redovnu nastavu, a za sve njih obezbeđen je i prevoz od škola do prihvatnih centara.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo