Arhiva vesti
                   

U NEPRISTUPAČNOM PLANINSKOM SELU KOD BUJANOVCA PROIZVODE PO 5 TONA MEDA

24. Novembar 2020.

Bujanovac - Iako se nalazi na jedva oko dvadeset kilometara od Bujanovca, planinsko selo Jastrebac, zbog loših puteva, predstavlja svojevrsnu nedođiju. Ali, upravo tu, otac i sin Momir i Dušan Stanojević proizvedu i do pet tona meda godišnje. Štaviše, u selu sa tek destak stanovnika, njihovih 300 košnica, kažu, predstavljaju pravo porodično blago.

Pritom, iskustvo Momira koji je na početku sedme decenije i inovacije koje u razvoj seoskog gazdinstva unosi dvadesetosmogodišnji Dušan čine njihov proizvod posebnim i prepoznatljivim na tržištu meda u Srbiji.

„Posao smo započeli 1997. i dostigli zavidan broj košnica, ali iz godine u godinu imamo sve manje meda jer vremenske prilike utiču na to da su prinosi skromniji. Inače, u ovom poslu nije baš sve „med i mleko", uvek ima posla, a udarnički se radi posebno u proleće i kada se vrca med“, kaže Momir koji je radni vek proveo u Vojsci Srbije, po kasarnama u Vranju i Bujanovcu, ali rodni kraj nije nikada napustio.

Njegov sin Dušan živi u gradu pod Pržarom i gotovo svakodnevno terenskim vozilom odlazi u zavičaj, da pomogne roditeljima. i, dok analizira statistiku koja pokazuje da je Srbija zemlja sa najvećim brojem košnica po glavi stanovnika, planira da poslovanje unapredi proizvodnjom čuvenog pčelinjeg otrova koji se sve više koristi u farmaceutskoj industriji.

„Za dobijanje jednog grama apitoksina je potrebno i do 20.000 uboda, a cena na tržištu se kreće u rasponu od 50 do 70 evra. Zato veoma ozbiljno ulazimo u ovaj posao, ne želeći da zanemarimo osnovnu delatnost, a imamo i planove koji mogu da unaprede razvoj turizma u ovom kraju. Jer, naše gazdinstvo je moj izbor, otac je mnogo ulagao i to se sada vraća jer kupci prepoznaju naš trud i pošten rad“,  kaže Dušan.

Posebno je zanimljivo i to što Stanojevići uspešno rade u selu bez gotovo ikakvih uslova za pristojan život. Između svega ostalog, u Jastrepcu ne postoji nijedna prodavnica, ali vredni domaćini to, pomalo i u šali, tumače kao prednost. Kažu, upravo ta „sirova" i netaknuta priroda, koja život čini težim, naročito sa hladnim danima, njihovom medu daje poseban „šmek".

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo