Arhiva vesti
                   

U MEDVEĐI POTPISANI UGOVORI SA NEMAČKOM ORGANIZACIJOM „HELP”

18. Oktobar 2018.

Medveđa - Predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić, i „Help“- ov menadžer za ekonomski razvoj, Maša Bubanj, su u Kulturnom centru u Medveđi uručili 15 ugovora o donaciji u okviru projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana“, koji finansira Vlada Nemačke.

Među potpisnicima ugovora je 10 muškaraca i 5 žena, koji će dobiti opremu za zanatske, uslužne i poljoprivredne aktivnosti (keramičar, vulkanizer, izrada košnica, uzgoj voćarskih i povrtarskih kultura itd).

Predsednik opštine Medveđa je tom prilikom istakao da Medveđa ubrzanim koracima izlazi iz kruga najnerazvijenih opština, kao i da je potpisivanje ugovora sa „Help“- om veliki korak za Medveđu.  

Maša Bubanj, „Help“- ov menadžer za ekonomski razvoj, je kazala  da je cilj „Help“- a  poboljšanje socio ekonomske situacije u Medveđi.

Potpisnici ugovora će do kraja godine dobiti opremu u prosečnoj vrednosti od 2.400,00 evra, poslovne i stručne obuke, umrežavanje i mentoring u toku trajanja projekta.

Od 15 potpisnika ugovora, 5 je žena, od kojih je jedna pripadnica albanske nacionalnosti, Ljida Hiseni. Njena porodica se već bavi pčelarstvom i, kako je istakla, dobijeni novac će iskoristi za nabavku još košnica kako bi proširili svoj posao.

Obaveze potpisnika ugovora o donaciji su finansijsko učešće u iznosu od 20% od vrednosti donirane opreme, 8 časova rada u korist lokalne zajednice, registracija delatnosti u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i/ili dodatno zapošljavanje jednog radnika, kao i pohađanje poslovnih obuka koje „Help“ organizuje u okviru projekta.

Realizaciju projektnih aktivnosti finansira „Help“ putem donatorskih sredstava, uz učešće Opštine Medveđa, koja sufinansira direktne troškove nabavke opreme u iznosu od 14.400,00 evra.

Organizacija „Help” realizuje projekat „Podrške socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana“ od aprila 2017. do kraja januara 2019. godine.

Izvor: Info centar Jug i Koordinaciono telo