Arhiva vesti
                   

U MEDVEĐI PODELjENI UGOVORI ZA PODSTICAJNA SREDSTVA POLjOPRIVREDNICIMA

17. Avgust 2018.

Medveđa - U sali Kulturnog centra opštine Medveđa su potpisani ugovori sa poljoprivrednicima za povraćaj sredstva uloženih u podsticanje poljoprivrede i ruralnog razvoja opštine Medveđa.  Programom mera za 2018. godinu, za poljoprivredu su izdvojena sredstva u iznosu od 10.000.000,00 dinara.

Povraćaj uloženih sredstava za meru investicije u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava vrši se za nabavku sadnog materijala, grla stoke, mehanizacije i opreme za navodnjavanje, u ukupnom iznosu od 8.750.000 dinara. Za ovu meru su već utrošena sredstva i konkurs je zatvoren.

Sredstva u iznosu od 750.000 dinara za meru veštačkog osemenjavanja krava i junica su opredeljena, dok je konkurs u toku.

Predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić, uručio je ugovore za 120 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava u opštini Medveđa.

„Mogu slobodno da kažem da se ove godine vrlo ekonomično raspolagalo sredstvima za podsticaj poljoprivrede. Smanjenjem maksimalnog iznosa povraćaja po gazdinstvu je postignuto da imamo veći broj isplaćenih zahteva, s tim što je oko 90% zahteva za povraćaj ispod maksimalno određenog iznosa. Gledalo se i da se ne odstupa od pravila, tako da će biti isplaćeni svi koji su podneli zahteve. Prednost je, naravno, data gazdinstvima koja do sada nisu konkurisala za neku od mera podsticaja, a trudili smo se da izađemo u susret i ostalima koji su ulagali u svoju poljoprivrednu proizvodnju. I u narednom periodu ćemo se truditi da podstičemo poljoprivredu u većim iznosima, jer je to jedna od prioritetnih grana privrede na teritoriji naše opštine“ kazao je Arsić.

Ove godine je uvedena nova mera kreditne podrške, po kojoj opština plaća celokupni iznos kamate za poljoprivredne kredite. Za ovu meru je izdvojeno 500.000 dinara. Konkurs je još otvoren i traje do 1.11.2018. godine.

Izvor: Info centar jug i Koordinaciono telo