Arhiva vesti
                   

U MEDVEĐI OTVORENA FABRIKA PELETA

14. Mart 2014.

Medveđa – Predsednik Vlade Srbije, Ivica Dačić, pustio je juče u rad fabriku peleta „Jablanica Eko“ u Medveđi, gde je posao dobilo 50 radnika. Izgradnju fabrike finansirali su opština Medveđa i Vlada Republike Srbije sa 670.000 evra, Vlada Slovenije sa 290.000 evra, a još 100.000 je obezbeđeno preko EU Progres programa.

Premijer Dačić je rekao da je posebno važno što se fabrika otvara u nacionalno mešovitoj sredini iz koje su se u poslednjih nekoliko decenija ljudi iseljavali.

„Najveći problem svih vas ovde, bez obzira da li ste  Srbi, Albanci ili Romi, jeste ekonomska situacija i nezaposlenost. Najveći problem je to što deca koja se ovde rađaju treba da imaju perspektivu, da mogu da žive, rade i da opstanu na ovom području“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, projekti kao što je ovaj su od izuzetnog značaja, jer se radnici vraćaju u proizvodne kapacitete , s perspektivom da to može i da se širi.

„Ono što ćete vi odve proizvoditi je, u ovom trenutku, veoma konkurentno na tržištu“, dodao je on.

On je ocenio da se otvaranjem pogona šalje signal i budućim budućim investitorima da to isto urade u Medveđi, dodavši da je perspektiva za otvaranje radnih mesta veoma važna , jer se radi o opštini sa nacionalno mešovitim sastavom stanovništva.

„Danas je heroj onaj ko otvara radna mesta, a ne onaj ko ih zatvara“, izjavio je Dačić.

Ambasador Slovenije u Srbiji, Franc But, izjavio je da je ovo donacija slovenačkog naroda i dodao je da očekuje da još neka slovenčka firma, u narednih godinu dana, uloži novac na području opštine Medveđa.

„U poslednjih nekoliko godina, Slovenija je Srbiji, kroz razne projekte, donirala 4.3 miliona evra. Siguran sam da će ove godine doći još nekoliko investitora i da će nekima od njih Medveđa biti zanimljiva destinacija za ulaganje“, rekao je But.

Predsednik opštine Medveđa, Slobodan Drašković, podsetio je da je to prvi proizvodni pogon koji se otvara u tom mestu posle 15 godina. Fabrika peleta „Jablanica Eko“ proizvodiće svakog sata tonu peleta za grejanje, a celokupna količina biće prodavana na domaćem i tržištu Italije, Grčke i Slovenije. Drvna masa  za proizvodnju peleta biće nabavljana na teritoriji Medveđe, koja je 65 odsto pod šumama.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo