Arhiva vesti
                   

U MEDVEĐI ODRŽANA EVROPSKA ŠKOLA DEBATE

13. April 2017.

Medveđa - U organizaciji EU info centra Beograd, EU info kutka Niš i Otvorene komunikacije, u Medveđi je održana debata srednjoškolaca u okviru ovogodišnje Evropske škole debate.

Šestoro srednjoškolaca iz Medveđe i Niša je u svečanoj sali Skupštine opštine Medveđa  debatovalo o temi „Da li Evropska unija treba da ima zajedničku migracionu politiku i politiku azila?”

Za govornicu su naizmenično izlazili predstavnici ,,Vlade’, koja se protivila zajedničkoj migracionoj politici azila, dok su je predstavnici ,,opozicije’’ podržavali.

Srednjoškolci koji su činili ,,Vladu’’ocenili su da države treba samostalno da odlučuju, potkrepivši svoju argumentaciju aktuelnim primerima iz prakse Poljske i Slovačke.

Predstavnici ,,opozicije’’, koji su podržavali zajedničku migracionu  politiku azila, argumentovali su svoje stavove time da će se jedinstvenom azilnom politikom poboljšati život izbeglica.

Članovi žirija ocenili su da je opozicija bila ubedljivija, dok je publika većinski glasala za srednjoškolce koji su činili ,,Vladu’’.

Učesnici debate su se prethodnih meseci pripremali za ovaj nastup na radionicama na kojima su učili da kritički i argumentovano pristupaju problemima, kao i da o svakoj temi studiozno promisle.

Evropska škola debate se već četvrtu godinu organizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a najbolji debateri će učestvovati na završnoj debati, koja će se tokom maja održati u Narodnoj skupštini u Beogradu.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo