Arhiva vesti
                   

U KLINOVCU OTKRIVEN LITIJUM, SLEDE ISKOPAVANjA

21. Maj 2021.

Bujanovac – Beograd - Rezultati uzorkovanja stena iz “Vranjskog basena”, u neposrednoj blizini bujanovačkog sela Klinovac, pokazuju “povišenu koncentraciju litijuma i vrednosti bora”, zbog čega kompanija Jadar Lithium, koja poseduje licencu za geološka istraživanja rude na ovoj i još osam lokacija u Srbiji, planira nekoliko izviđačkih bušotina  kako bi se potvrdilo postojanje minerala, navodi se u dokumentu sa njihovog sajta.

Kako prenosi   mediji specijalizovani za vesti iz oblasti energetike , Jadar Lithium je u Srbiji obezbedio još 4 licence za istraživanje litijum - borata u Vardarskom pojasu  –  Ursule kod Rekovca, Siokovac kod Jagodine, Dobrinja kod Požege i  Pranjani kod Čačka.

Kako se navodi na sajtu kompanije, tokom  faze  istraživanja bez bušotina  i iskopavanja, u blizini sela Klinovac i Buštranje u opštini Bujanovac, javile su se naznake “izvanrednog potencijala” nalazišta, koje ima “slične odlike sa Jadarskim basenom,  jednim od najvećih nalazišta  litijuma u svetu, u kojem je kompanija Rio Tinto pronašla jadarit svetske klase”.

“Geofizička istraživanja i geohemijski rezultati detaljnih uzorkovanja pokazali su opravdanost procesa istraživanja, uveliko su pomogli razumevanju  basena i ukazuju na potencijal projekta Vranje Jug, na kojem su nalazišta litijum-borata”, izjavio je Luka Martino, direktor kompanije.

O litijumu u Klinovcu izveštavao je i Bloomberg krajem avgusta 2019. godine. Kako su tada autori naveli, nalazišta  litijuma u Srbiji su “dovoljno velika” da se kontinent  takmiči sa tržištem u Aziji, posebno u Kini, koja je treći svetski proizvođač litijuma i prva na tržištu proizvodnje litijumskih baterija. Tada su naveli da Rio Tinto i Jadar Lithium istražuju koliko je litijuma u Srbiji, kao i da su iz Rio Tinta odbili da daju komentar, ali da su iz Jadar Lithiuma bili otvoreni za saradnju. Martino je novinarima Bloomberg -a  rekao da bi Srbija mogla da postane baza ove industrije, od eksploatisanja, preko prerade do proizvodnje baterija.

Iako se radi o teritorijama u bujanovačkoj opštini, izjavu za Bloomberg dao je i tadašnji zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić, koji je u celom projektu video potencijal za otvaranje fabrike baterija i “smanjenje broja nezaposlenih građana u Vranju, kojih ima oko 10.000”.

Vest je privukla nacionalni medij TV Prva, čiji je novinar obišao meštane Klinovca. Kako je tada izvestio, Klinovčane nije naročito uzmenirila ova vest:

“Meštani koji znaju za šta se sve koristi litijum spremni su da besplatno daju njive kako bi se ispitao sastav zemljišta” navodi se u tekstu.

Dve godine kasnije, građani i aktivisti sve češće protestuju zbog projekata rudarskih kompanija i njihovih mogućih posledica i negativnog uticaja na životnu sredinu. Kako navodi portal Radio-televizije Srbije, u debatu se nedavno uključila i Srpska akademija nauka i umetnosti, a mišljenja su “oprečna”.

Ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović litijum naziva metalom budućnosti i ističe da bi iskopavanjem minerala jadarit u čijem sastavu je i litijum, koji se koristi u modernim baterijama za automobile na električni pogon,  Srbija mogla da zauzme važno mesto u Evropi i svetu.  

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo