Arhiva vesti
                   

U JABLANIČKOM OKRUGU ZAPOŠLjAVAJU SA NIŽOM STRUČNOM SPREMOM

20. Januar 2014.

Leskovac - Na evidenciji leskovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje primetno je smanjen broj nezaposlenih u kategorijama  niže do srednje stručne spreme, ali zato raste broj nezaposlenih među onima koji su završili fakultete.

Leskovačka filijala Nacionalne službe za zapošljavanje beleži pad broja nezaposlenih mladih do 30 godina starosti. U  Jablaničkom okrugu je  u  2013. godini zabeleženo 9606 nezaposlenih do 30 godina starosti. Među mladim nezapolenim osobama dominiraju muškarci.

U 2013.godini zaposleno je ukupno 19.205 osoba.

Podaci nacionalne službe za zapošljavanje govore da je na neodređeno u 2013. godini zaposleno 11.261 osoba, a privremene i povremene poslove su dobile 1.434 osobe. Po ugovoru o delu su angažovane  422 osobe , a evidentirano je i 660 preduzetnika.

Na kraju novembra 2013. godine,  na evidenciji leskovalčke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje  je bilo  9444  nezaposlenih starijih od 50 , a  3554 njih su žene.

Na evidenciji  je ukupno šezdeset pet lekara na teritoriji Jablaničkog okruga, kao i 11 magistara i mastera u  zanimanjima: hemijski tehnilog-specijalista, magistar tehničkih nauka za hemijsku tehnologiju, master pedagog, master profesor engleskog jezika, master inženjer građevinarstva, magistra ekonomskih nauka, magistar ekonomskih nauka za trgovinu, magistar tehničkih nauka za elektroniku, master turizmolog i master menadžer u visokom obrazovanju.

Od kompanija koje se promovišu kao veoma važne za povećanje zaposlenosti u Jablaničkom okrugu, u prošloj godini posredovanje  Nacionalne službe za zapošljavanje tražila je „Jura“,  kod koje se beleži zapošljavanje 404 osoba sa evidencije  nezaposlenih. Grčka kompanija „Autostop interiors“ zaposlila je 48 osoba .Kompanije „Falke“ i „Džinsi“ u  2013. godini nisu tražile posredovanje službe, ali su zapošljavale na osnovu prijava nezaposlenih,  koji su svoje radne biografije predali  na sajmu zapošljavanja ili u direktnom kontaktu na portirnicama.

U  2013. godini su organizovana dva sajma zapošljavanja: 18.aprila i 13.novembra.Na sajmu u aprilu je zaposlena  221 osoba. Na drugom sajmu , koji je održan u novembru,  podneto je 3.689 prijava, a do sada su zaposlene četiri osobe, ali se pravi efekti novembarskog sajma očekuju  za šest meseci.

Među nezapolenima je najviše onih sa najnižom stručnom spremom, ali je zanimljivo da se upravo u ovoj kategoriji smanjio broj nezapolenih u  novembru 2013. godine .   S druge strane, povećan je broj  nezaposlenih sa završenim fakultetima. 

Postavlja se pitanje da li se to na terirojiji Jablaničkog okruga poslednjih meseci lakše zapošljavaju osobe koje imaju niže obrazovanje i stručnu kvalifikaciju od onih koji završavaju veće škole i imaju više znanja.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo