Arhiva vesti
                   

U BUJANOVCU POČELA IMUNIZACIJA PROTIV KORONA VIRUSA

21. Januar 2021.

Bujanovac - Masovna imunizacija stanovnika Bujanovca protiv korona virusa je počela u sredu ujutro u prostorijama Ekonomskog fakulteta.

Vakcinu bi trebalo da primi 56 ljudi koji su se prijavili elektronskim putem na sajtu E-uprave. Bujanovčani će primiti kinesku vakcinu,

Na početnom spisku su bile osobe svih starosnih kategorija, od najstarije rođene 1931. godine, do  najmlađe rođene 2001. godine.

Po rečima direktorke Doma zdravlja, dr Daliborke Pavlović, više instance su donele odluku da se vakcinacija vrši isključivo na osnovu eletronskih prijava, tako da poziv Doma zdravlja građanima starijim od 75 godina i hroničnim bolesnicima više nije aktuelan.

„Dom zdravlja je, u cilju pravovremene organizacije, nedavno uputio poziv građanima da se jave izabranim lekarima radi vakcinacije, ali je ipak konačna odluka nadležnih da sve ide preko elektronskih prijava. Dobili smo prvi spisak od 56 ljudi, sve smo ponaosob kontaktirali i obavestili o terminima i mestu vakcinacije, uz automatska obaveštenja koje su dobili na osnovu prijava“, kazala je dr Pavlović.

Određena su dva tima, sa po jednim lekarom i dva medicinska tehničara, pa je pre vakcinacije lekar obaviljao pregled, određivao indikaciju ili kontraindikaciju, potom je tehničar podatke unosio u elektronski sistem, a zatim je sledila vakcinacija.

Dr Pavlović je kazala da se stiče utisak da je kineska vakcina, koju će Bujanovčani primiti, najjednostavnija za primanje.

„Prima se u dve doze, sa razmakom od 14 do 28 dana. Dobili smo određeni broj doza, ne samo 56, a očekujemo i nove isporuke“, rekla je ona.

Mustafa Džemaili iz Bujanovca, koji je rođen 1939. godine, je među prvima primio vakcinu, a do 11 časova je vakcinisano oko 30 Bujanovčana.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo