Arhiva vesti
                   

U BUJANOVCU ODRŽANA TRIBINA „KA RAVNOMERNOM EKONOMSKOM RAZVOJU”

14. Mart 2018.

Bujanovac – Na Odeljenju subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu juče je održana  panel diskusija pod nazivom „Ka ravnomernom ekonomskom razvoju“.

Predsednik bujanovačke opštine, Šaip Kamberi, je na pomenutom skupu rekao da su Gumoplastika, Bujanovačka banja i Jugokop firme koje mogu da se iskoriste kao ekonomski potencijal Bujanovca, koji može da se pokrene:

„Imamo dve industrijske zone, ali nema investitora. A zašto bi investitor zidao nove zgrade kad mogu da se iskoriste one u Gumoplastici koju, kao i Banju, treba što pre privatizovati, a Jugokop osposobiti za rad,” kazao je Kamberi.  

Dekan subotičkog Ekonomskog fakulteta, Aleksandar Grubor, je podsetio da je Srbija među vodećim zemljama Evrope kada je u pitanju neravnomerni ekonomski razvoj.

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, rekao je da je sa tog prostora poslednih godina otišlo 50.000 ljudi, i da će se ovaj trend nastaviti ako ne dođe do ekonomskog razvoja:

„Mi smo nadležnim državnim organima poručili da je otvaranje fabrike sa bar 1.000 radnih mesta uslov da se spreči dalje iseljavanje,” kazao je Stanković.

On i Kamberi složili su se da je vlasnička struktura najveći problem većine firmi u Bujanovcu:

„Koga god da pitate za Gumoplastiku ili Jugokop, čije je to, ko je nadležan, niko ne zna odgovor,” zaključio je Stanković.

Na skupu, koji su zajedno organizovali Ekonomski fakulteti iz Subotice i Tetova, prisustvovali su predstavnici privrednog i javnog života juga Srbije, kao i predstavnici međunarodnih institucija.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo