Arhiva vesti
                   

U BUJANOVCU ODRŽANA OBUKA ZA NASTAVNIKE „UČENICI PROMIŠLjAJU, A VI?“

20. Oktobar 2015.

Bujanovac - Građanske inicijative organizovale su 2. i 3.oktobra  obuku za nastavnike pod nazivom „Učenici promišljaju, a vi?" u Bujanovcu.

Obuka, kojoj su prisustvovali nastavnici­ i stručni saradnici različitih srednjih škola iz opština Bujanovac i Preševo, imala je za cilj da unapredi učenje i nastavu o opšte društvenim problemima i demokratskim principima, da poboljša kvalitet obrazovanja i omogući razumevanje društvenih promena u realnom društvenom kontekstu u kojem učenici odrastaju i time podstakne njihovo angažovanje.

Program obuke nastavnika je bio osmišljen sa ciljem da se promišljanje razume i postavi kao proces učenja u izgradnju kompetencija koje se odnose na veštine kritičkog razmišljanja koje su osnova svake zdrave demokratije i njene obrazovne politike.

Treneri Tatjana Matijaš i Sanja Bašić nastojali su da kroz dvodnevni interaktvi rad približe i pojasne tehniku promišljanja kroz simulaciju i razmatranje teme „Sajber zlostavljanje". Nastavnici su prošli kroz neposredno iskustvo deliberacije, istraživši i sučeljavajući, kroz dijalog, argumente za i protiv pitanja: „Da li bi naša država trebalo da dozvoli školama da kažnjavaju učenike za sajber zlostavljanje van kruga škole".

Osim toga, tokom rada je analiziran svaki od deset koraka promišljanja; načini primene tehnike u redovnom radu i nastavi a u okviru društvenih nauka; načini pripreme nastavnika i učenika za čas promišljanja; mogućnosti da se realizuju smislene i svrsishodne učeničke akcije inspirisane temama obrađenim na časovima promišljanja. Nastavnicima je dodeljen priručnik koji sadrži potrebne alate i instrukcije za neposredan rad sa učenicima, koji su relevantni za savremeni društveni život i aktivizam mladih, ali i značajni za njihovo bolje razumevanje kontroverzi i izazova koji prate savremenu demokratiju.

Po završetku obuke nastavnicima su dodeljeni sertifkati.  

Izvor: Resurs centar i Koordinaciono telo