Arhiva vesti
                   

U BAZI „JUG“ KOD BUJANOVCA POČELA VEŽBA „OBAZRIVI VUK 19“

16. Maj 2019.

Bujanovac – Svečanom ceremonijom otvaranja, u bazi „Jug“ kod Bujanovca počela je međunarodna vežba „Obazrivi vuk 19“, koja se održava od 13. do 24. maja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na vežbi učestvuje oko 200 oficira, podoficira i vojnika Vojske Srbije i 18. brigade Vojne policije Evropske komande oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Rukovodilac vežbe, načelnik Odeljenja Vojne policije Komande Kopnene vojske, pukovnik Miroljub Petronijević, na ceremoniji otvaranja, poželeo je učesnicima uspešno izvođenje vežbe koja se održava u bazi “Jug” i na poligonu “Borovac”.

„Multinacionalna vežba „Obazrivi vuk“ je po svom obimu i sadržaju, uz vežbu „Platinasti vuk“, jedna od najsloženijih vežbi na kojima se obučavaju jedinice za učešće u multinacionalnim operacijama“, istakao je pukovnik Petronijević i dodao da se vežba „Obazrivi vuk“ prvi put izvodi ove godine.

Prema njegovim rečima specifičnost ove vežbe ogleda se u tome što se na njoj obučavaju pripadnici jedinica Vojne policije partnerskih zemalja, uz podršku drugih jedinica Vojske Srbije.

Cilj vežbe, čija je tema „Multinacionalna ojačana četa Vojne policije u operaciji očuvanja mira“, je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja vežbe, pripadnici Vojne policije Vojske Srbije priredili su taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme.

Izvor: OK radio i Koordinaciono telo