Arhiva vesti
                   

TURNEJA FESTIVALA "SLOBODNA ZONA" U 40 GRADOVA U SRBIJI

15. April 2014.

Beograd - Filmski festival "Slobodna zona" započinje devetu turneju na kojoj će tokom aprila, maja i juna posetititi više od 40 gradova u Srbiji. Prvi grad na ruti je Leskovac, a stanice na turneji, pored ostalih gradova i opština, uključuju i Vranje i opštine Bujanovac i Preševo.

Posetioci će imati priliku da vide izbor od sedam filmova koje je beogradska publika izglasala za najbolje na 9. izdanju ovog festivala, održanog u novembru 2013. pred više od 17.000 ljudi.

Na programu će biti pobednik po glasovima publike "The Lunchbox" indijskog reditelja Riteša Batre. U tom filmu mala zabuna oko kutija za hranu izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi dvoje potpunih stranaca.

Na turneju ide i film koji je otvorio 9. Slobodnu zonu i zbog ogromnog interesovanja imao čak četiri reprize "Perverznjakov vodič kroz ideologiju" rediteljke Sofi Fajns. Glavni junak i narator, kontraverzni filozof Slavoj Žižek "psihoanalizira" filmske hitove kao što su Ajkula, Taksista, Titanik, Mračni vitez.

Izbor obuhvata i film britanskog reditelja Kena Louča "Duh 45-te", belgijskog kandidata za Oskara za najbolji strani igrani film "Prekinuti krug" Feliksa van Groningena, hrvatski dokumentarac "Gangster te voli" Nebojše Slijepčevića, igrani film "Časovi harmonije" kazahstanskog reditelja Emila Baigazina i film "Sutra" u režiji bivšeg ruskog reprezentativca u umetničkom klizanju Andreja Grijaceva.

Slobodna zona će u saradnji sa medijskom kućom MTV i novinama „24 sata" dodeliti Nagradu za publiku autorima najbolje kritike, recenzije ili kratkog eseja o jednom od filmova sa programa turneje.

Tekstove do 3.000 karaktera i lične podatke treba poslati do 20. juna na adresu recenzija@freezonebelgrade.org.

Detaljan program po danima možete pogledati na:  http://www.freezonebelgrade.org/?page_id=3018

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo