Arhiva vesti
                   

„TI I JA SMO MI, A MI SE PONOSIMO ŠTO RADIMO SA TOBOM!“

13. Novembar 2009.

Šesnaest mladih iz Preševa, Bujanovca i Medveđe iz svih etničkih zajednica (pet Albanaca, šest Srba i pet Roma) trenutno zajedničkim snagama radi na svojoj predstavi „Ti i Ja smo Mi“ koja se bavi temama karakterističnim za period odrastanja. Glumci i autori ove predstave, istovremeno su i glavni likovi u njoj, pa tekst nastaje kombinacijom i dramaturškim oblikovanjem njihovih ličnih pogleda na svet. Prikupljanje materijala za predstavu počelo je sastavljanjem velikog upitnika koji su polaznici morali da popune. Upitnik je imao više od stotinu pitanja, grupisanih prema različitim temama – porodica, odnos sa braćom i sestrama, druženje, prijateljstva, škola i učenje, hobiji, idoli, slobodno vreme, zaljubljivanje, planovi za budućnost, bile su samo neke od tematskih celina. 

Prenosimo Vam najzanimljivije detalje sa njihovih radionica i neke od najzanimljivih odgovora iz upitnika.

...

Nastajanje grupe

U radu na svakoj predstavi, desi se poneka kriza. U predstavi „Ti i Ja smo Mi“ kriza je nastala kada se predavač i glumac Aleksandar Lazić naljutio na polaznike radionica, koji su bili toliko dekoncentrisani, da je demonstrativno napustio čas. Niko od predavača ne zna šta su polaznici nakon toga radili, ali je Aleksandra na sledećoj probi sačekalo veliko iznenađenje. Kada je ušao u salu Doma kulture, video je tim mladih glumaca, u kompletnom sastavu. U potpunoj tišini, završili su vežbe zagrevanja, stali u vrstu i jedan po jedan izveli sve što su naučili na prethodnim probama. Aleksandru je ostalo samo da im aplaudira. Mladi učesnici u projektu po prvi put su postigli zajednički dogovor i pokazali kako su postali prava grupa!

Najbolji pokazatelj toga koliko su članovi grupe napredovali, jesu diskusije koje se vode po završetku proba. Moderatorka ovih razgovora, Milena Bogavac, u početku se suočavala sa velikim problemima, jer je pored jezičke barijere, između polaznika iz različitih etničkih grupa postojalo i mnogo drugih. Diskusije su bile dramatične i žučne. Primera radi, suočen s pitanjem šta bi uradio kada bi mu roditelji zabranili da oženi devojku koju voli, Sadrija Raimović je pred celom grupom povikao: „Ja bih se ubio!“ ... a stavovi o različitim društvenim pojavama, bili su više nego podeljeni. Nekoliko nedelja kasnije, čini se da su ove diskusije dobile pristojniju atmosferu. Polaznici su naučili da tuđe stavove ne treba karakterisati frazama kakve su „To nije normalno!“, a interesantno je i to što jedni drugima više ne upadaju u reč. Za svoju prvobitnu izjavu, Sadrija Raimović je nekoliko nedelja kasnije priznao kako je bila neozbiljna, a kada izražavaju svoje mišljenje o pojavama u drugim kulturama, polaznici sve češće jedni drugima govore: „Nemojte da se ljutite, ali meni to tako izgleda“ ... Ulogu moderatora, polako ali sigurno, počela je da preuzima polaznica Nesibe Osmani, kojoj uspeva da na razložan način savlada i nadgovori svoje vršnjake. U tom smislu, zanimljiv je podatak da je Nesibe završila kurs medijacije, da je članica đačkog parlamenta i da je od profesora u školi već dobijala pohvale za svoje medijatorske veštine. 

...

„Ti i Ja smo Mi, a Mi se ponosimo što radimo sa Tobom!“

Polaznici radionica rade na tekstu predstave kroz niz pojedinačnih intervjua i razgovora sa dramaturškinjom predstave Milenom Bogavac. U opuštenoj i poverljivoj atmosferi, Milena sa polaznicima ćaska o najrazličitijim stvarima, a razgovor koji je vodila sa Nesibe Osmani, inspirisao je da joj posveti subotnju kolumnu u „Večernjim novostima“. Nakon što je kolumna objavljena, Aleksandar Lazić je odlučio da je pročita celoj grupi. Reakcije su bile više nego pozitivne, a Milena je tog dana dobila sms poruke od nekoliko polaznika. Najsimpatičnija bila je poruka Miljane Nikolić: „Ti i Ja smo Mi“, napisala je Miljana, „A Mi se ponosimo što radimo sa Tobom!“

...

Prvi put na slavi

Nezamenjiv saradnik u projektu „Ti i Ja smo Mi“ je Rahim Saljihu. Iako je prvobitno angažovan kao prevodilac za albanski jezik, Rahim je postao mnogo više od toga. On je prevodilac, organizator, vozač i domaćin koji se trudi da saradnicima izađe u susret u svakoj mogućoj prilici. Kada je saznao da će Milena Andrejević, tokom rada na predstavi, proslaviti rođendan, Rahim je organizovao ostatak ekipe da joj se osmisli originalan poklon. Tokom probe, krišom ga je ubacio u džep Milenine jakne. ... Pošto se sprijateljio sa autorskim timom predstave, Rahim je prvi put u životu bio gost na srpskoj slavi gde se, kako kaže, odlično proveo. I ako dane provodi na probama i u radu na tekstu, Rahim stiže i da uči, pa povremeno odlazi na kolokvijume, u Tetovo, gde studira diplomatiju. Dok Rahim polaže ispite, ulogu prevodioca preuzima Dafina Aljiju, talentovana polaznica, koja odlično govori srpski. Dafina ima odličan sluh, pa ne čudi ni to što je najbolja pevačica u grupi.

...

Podrška roditelja

Kako bi se roditelji polaznika bolje upoznali sa projektom u kom njihova deca učestvuju, pre jedne od večernjih proba organizovan je roditeljski sastanak. Mama Blerima Hasanija na sastanak je povela i Blerimovu sestru Erinu, koja ima godinu dana. Za vreme sastanka, mala Erina je puzala po sali i smejala se, a niko od polaznika radionica nije izdržao da je ne poljubi. Po završetku sastanka, svi roditelji koji su to želeli, mogli su da prisustvuju probi. To je učinila mama Dejana Jaćimovića, a Dejan joj se te večeri pokazao u najboljem svetlu. S obzirom na to da je Dejanu ovo bila odlična proba, predavači su u šali zamolili njegovu mamu da dolazi što češće.

...

Glumci u parku

Žitelji Bujanovca koji su provodili oktobarsko popodne u parku kod vrtića, mogli su da uživaju u nesvakidašnjem prizoru kada je u park uletela ekipa predstave „Ti i Ja smo Mi“, prevođena Aleksandrom Lazićem, koji je osmislio da se proba održi na javnom mestu. Ne obraćajući pažnju na radoznale poglede i zadirkivanje, polaznici radionica su izveli svoje vežbe. Tako je ova proba bila i njihov prvi susret sa publikom. Na ovom eksperimentalnom času, najslabije se snašla Ersana Kadrić, jer su u parku bile njene komšije- deca iz naselja u kome živi. Obratila se Aleksandru, rekavši mu da se stidi da pred klincima koji je poznaju „glumi neku glumicu“. Aleksandar ju je ohrabrio, pa je Ersana ponovila vežbe- hrabro i ubedljivo. Ostatak grupe je pozdravio aplauzom, kome su se priključila i deca iz njenog naselja. Nisu je zadirkivali! Iznenadilo ih je što ne glumi, već što zaista jeste glumica.

...

Modni detalji

Kako bi polaznici brže naučili imena svojih saradnika, Zoran Lazić je došao na ideju da im odštampa kartice, sa fotografijama, imenima i prezimenima, koje će moći da nose oko vrata. U vidu je pre svega imao praktičnu funkciju ovih kartica, pa nije ni slutio kako je upravo izmislio modni detalj. Polaznici radionica toliko su se oduševili, da svoje „akreditacije“ više ne skidaju, čak ni kad idu u školu ili izlaze u grad.

...

Zamisli da si odjednom dobio veliku sumu novca, na primer milion dolara. Kako bi voleo da ih potrošiš?

„Eh, kad bih dobila! ... odmah znam na šta bi ih potrošila. Prvo bih kupila jedan stan u mestu koje mi u tom trenutku odgovara. Zatim jedan dobar automobil, obavezno crne boje. Otišla bih na putovanje po nekim egzotičnim destinacijama, a onda bih kupovala i kupovala: gardarobu, cipele, šminku (karakteristično za devojke). Od ostatka, polovinu bih stavila u banku, na štednju. Drugu polovinu bih podelila na tri dela: 1) prvi deo bih razdelila porodici; 2) drugi deo bih dala u humanitarne svrhe; 3) novcem od trećeg dela kupila bih poklone prijateljima i rođacima ili bih im dala neku manju sumu novca, ako im je zaista potrebno. ... A sad mi recite, gde se taj novac deli, da kao slučajno, prođem tuda!“

Milena Andrejević

Koji predmet u školi najviše voliš i zašto?

„Matematiku, zato što je najteža a ja volim kad mi je u školi teško. Kada bi 200 časova nedeljno učili matematiku, ja nikad ne bih pobegao ni s jednog časa u životu!“

Dejan Jaćimović

Šta bi uradio i šta bi mislio kada bi se čitav tvoj razred dogovorio da zajednički pobegne s časa?

„Ja bih pobegao prvi, i čestitao onom ko je došao na tu genijalnu ideju“

Mentor Zaqiri

Da li gledaš vesti i zašto?

„Gledam, da vidim vremensku prognozu i da čujem da li ulazimo u Evropsku Uniju.“

Nesibe Osmani

Šta je politika?

„To je ono što ja volim“

Nesibe Osmani

„Ne znam šta je politika, ali jer se ona stalno menja!“

Blerim Hasani

Da li gledaš emisije koje sadrže upozorenje da nisu za tvoj uzrast?

„Gledam ih, baš namerno, da vidim šta to nije za mene!“

Ersana Kadrić

Koji je bio najsrećniji dan u tvom životu? 

„Kad je Barselona pobedila Real sa 6:2!“

Abelant Zahiri

Kako izgleda jedan tvoj dan?

„Moj običan dan izgleda: buđenje, doručak, škola, kafa sa društvom, kuća, spavanje, gledanje svih mogućih španskih serija. U slučaju slobodnog vremena, desi se da nešto naučim pred spavanje.“

Milena Andrejević 

Da li simpatije svoja osećanja treba da pokažu javno?

„Ako ih je blam javno, neka pokažu tajno“

Miroslav Džikić

Šta je to razvod?

„Kad se dvoje rastaju, a samo deci žao!“

Dalip Idić

Kojom profesijom nikada ne bi mogao da se baviš?

„Nikada ne bih mogao da se bavim narkomanijom!“

Bujar Bajrami 

Projekat „Ti i Ja smo Mi“ finansira Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije. Cilj projekta je da na kreativan i stvaralački način podstiče aktivno učešće mladih u društvu.