Arhiva vesti
                   

TESTIRANjE NA MALOJ MATURI KOREKTNO SPROVEDENO

9. Juli 2018.

Vranje, Leskovac - Ministar prosvete Mladen Šarčević je izjavio da novi rezultati pokazuju da je završni ispit u četiri školske uprave, koje pokrivaju Pčinjski, Jablanički i Raški okrug, kao i Kosovo i Metohiju, sproveden korektno i da ozbiljnih nepravilnosti nije bilo, tako da neće biti ni smene direktora škola i načelnika školskih uprava u tim okruzima.

„Prva analiza koju sam dobio od stručnih službi pokazala je velika odstupanja u rezultatima u odnosu na republičke. Danas sam, međutim, dobio nove, preciznije rezultate i oni pokazuju drugačije stanje stvari. Ipak su i ti okruzi ove godine radili pošteno. Prethodno sam izjavio drugačije, jer sam raspolagao takvim podacima,“ izjavio je ministar Šarčević.

U mnogim školama su ove godine učenici na maloj maturi osvojili znatno više bodova nego što je realno u odnosu na njihov uspeh u školi.

Ministar Šarčević je najavio novi koncept male mature, ali je dodao da se to neće desiti u narednoj školskoj godini.

Najavio je i uvođenje nacionalnog testiranja učenika na svake dve godine.

„Dogovorili smo se sa kolegama iz regiona da se 26. oktobra u Beogradu održi međunarodna konferencija na kojoj ćemo precizirati saradnju. Zemlje iz okruženja su zainteresovane da na svake dve godine organizujemo regionalnu proveru znanja učenika određenih razreda.  Tako ćemo imati najbolji pregled realnog stanja u obrazovanju,” rekao je Šarčević.

Izvor: Večernje novosti, OK Radio i Koordinaciono telo