Arhiva vesti
                   

TABLET RAČUNAR ZA IZABELU

23. Decembar 2015.

Bujanovac – U ponedeljak je u Media centru u Nišu održana svečanost povodom završetka projekta „Lokalni mediji za prava Roma“, koji je proteklih godinu dana sprovodila Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“, uz finansijsku podršku donatora “Civil Right Defenders”.

Tom prilikom su mladim saradnicima angažovanim u projektu uručene nagrade – tablet računari – a među nagrađenima je i Bujanovčanka Izabela Rašitović, učenica Srednje stručne škole „Sveti Sava”.

„Veoma sam srećna zbog nagrade, ali i zbog toga što sam savladala početne korake u novinarstvu. Volela bih da ponovo budem deo jednog ovakvog projekta”, rekla je Izabela.

U projektu, čiji je cilj bio da  putem lokalnih medija poboljša informisanje Roma o načinima pružanja besplatne pravne pomoći koju nude organizacije civilnog društva, ali i neromske populacije, o problemima koje Romi imaju u lokalnim sredinama, učestvovalo je sedam redakcija članica „Lokal presa“.

Novinari „Vranjskih“, „Južnih vesti“ i „Roma world“-a iz Niša, „Novih knjaževačkih novina“ iz Knjaževca, „Lozničkih novosti“ iz Loznice, TV „Foruma“ i „Polimlja“ iz Prijepolja istovremeno su obučavali odabrane mlade saradnike romske nacionalnosti tajnama novinarskog zanata.

Svečanost u Nišu je bila prilika da se saradnici srednjoškolci nagrade za jednogodišnje angažovanje.

“Prvobitna zamisao je bila da nagradimo autore dva najbolja priloga, međutim, shvatili smo da svi mladi saradnici zaslužuju nagradu za trud koji su uložili. Smatrajući da će im to biti podstrek u daljem radu, obezbedili smo nagrade za sve”, rekla je Snežana Milošević, generalni sekretar „Lokal presa“.

Prisutni na svečanosti su imali priliku da vide i film nastao u okviru projekta koji je prikazao aktivnosti organizacija Praxis, CUPS, Mreže CHRIS, Lige Roma i Romskog kulturnog cenra namenjene romskoj zajednici. Njihov rad pratili su i promovisali novinari angažovani tokom trajanja projekta, istovremeno skrećući pažnju lokalnim vlastima na neophodnost temeljnijeg bavljenja rešavanjem problema Roma.

Udruženja Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) je neprofitna organizacije posvećena socijalnom i ekonomskom uključivanju manje privilegovanih kategorija stanovništva i zaštiti njihovih ljudskih prava. IDC radi sa  osetljivim društvenim grupama koje uglavnom žive ispod praga siromaštva, i zajedno sa njima pokušava da se izbori za što veći stepen njihove uključenosti u društvo.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo