Arhiva vesti
                   

ŠVERCOVALI DUVAN U ŠLEPERU SA VOĆEM

5. Maj 2015.

Preševo - Carinici su na graničnom prelazu Preševo sprečili dva pokušaja krijumčarenja rezanog duvana i zaplenili gotovo pola tone tog akciznog proizvoda.

Zajedničkom akcijom carinika i policije, kako piše u saopštenju Uprave carina, prvo je u šleperu beogradskih registarskih oznaka, čiji je vlasnik firma iz Futoga, otkriveno 190 kilograma rezanog duvana.

Najveći deo duvana, čak 180 kilograma, bio je sakriven u bočnim kasetama kamiona, predviđenim za rezervni točak, palete i ručni alat, dok je ispod ležaja u kabini kamiona otkriveno još 10 kilograma. Duvan je, navodi se, u bočnim kasetama vešto sakriven, jer su drvene palete isečene i time je stvoren prostor za krijumčarenje robe.

Testerom su, ističu u Upravi carina, skraćene drvene palete i u njihovom nastavku smešten je duvan koji pritom nije ometao zatvaranje pomenutih kaseta. Vozač, 35-godišnjak iz Novog Sada, je kamionom prevozio pomorandže za jedan veliki trgovinski lanac iz Beograda.

U Upravi carina ističu da je istog dana, na istom graničnom prelazu, detaljno pregledan i šleper novosadskih registarskih oznaka, čiji je vlasnik ista firma iz Futoga, i tom prilikom otkriveno je još 265 kilograma rezanog duvana.

Kao i u prethodnom slučaju, veći deo duvana, 165 kilograma, bio je sakriven u bočnim kasetama kamiona, a u kabini, na mestu ležaja za vozača nalazio se lažni dušek, napunjen sa 100 kilograma tog akciznog proizvoda. U teretnom delu kamiona duvan je bio sakriven na isti način kao i u prethodnom slučaju.

Kamionom je upravljao 42-godišnji vozač iz Novog Sada, a u tovarnom delu kamiona su transportovane jagode za novosadsku firmu koja se bavi prodajom voća i povrća na veliko.

Protiv oba vozača pokrenut je prekršajni postupak, dok je krijumčareni duvan privremeno zadržan, istaknuto je u saopštenju.

Izvor: RTS, B92, Alo, Jugmedia, Radio 021 i Koordinaciono telo