Arhiva vesti
                   

Svečani početak druge godine rada odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu

17. Oktobar 2012.

Služba Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i Ekonomski fakultet iz Subotice u petak 12. oktobra 2012. godine organizovali su svečani početak druge godine rada odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu.

Prošle godine na prvu godinu studija upisano je 69 budžetskih studenata. Ove akademske godine upisan je isti broj studenata čije se studiranje finansira iz budžeta Republike Srbije, i to 34 iz srpske, 33 iz albanske i 2 iz romske zajednice. Tokom čitave godine, Služba Koordinacionog tela i kancelarija Visokog komesara za nacionalne manjine organizovali su časove srpskog jezika za studente kako bi lakše pratili nastavu i položili ispite. Služba Koordinacionog tela opremila je učionice u kojima će studenti druge godine pohađati nastavu i obezbedila je udžbenike za studente prve i druge godine iz albanske zajednice. Opština Bujanovac i Kancelarija Visokog komesara za nacionalne manjine finansirali su zakup prostorija za nastavu na drugoj godini odeljenja.

Nastava na odeljenju Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu je dvojezična. Studenti iz albanske zajednice tokom četiri godine studija slušaće nastavu na maternjem jeziku na 14 predmeta, uz mogućnost odbrane diplomskog rada na albanskom. Predavači  su iz Subotice i Tetova.

Pored studenata Ekonomskog fakulteta iz Subotice i njihovih kolega sa odeljenja u Bujanovcu, predstavnika Ekonomskog fakulteta, Službe Koordinacionog tela i opštine Bujanovac, svečanosti su prisustvovali rektor Univerziteta u Novom Sadu profesor Miroslav Vesković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, rektor, dekan i profesor državnog univerziteta u Tetovu Vuljnet Ahmeti, Aljifeta Seljimi i Serafim Tomovski, zamenik šefa delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Adriano Martins, vršilac dužnosti šefa misije OEBS Pola Tide i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri.

Osnivanje i dosadašnji uspešan rad odeljenja Ekonomskog fakulteta zajednički je uspeh Ekonomskog fakulteta iz Subotice, Univerziteta u Novom Sadu, državnog univerziteta u Tetovu, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, opštine Bujanovac, Nacionalnog saveta Albanaca, Vlade Republike Srbije i Vlade AP Vojvodina.

Partneri i prijatelji na ovom izuzetno značajnom projektu od početka su bili kancelarija Visokog komesara za nacionalne manjine i misija OEBS u Republici Srbiji.

Značajan doprinos i podršku dale su  brojne ambasade i međunarodne organizacije.