Arhiva vesti
                   

SVE DRAMATIČNIJE ZBOG SNEGA I SIBIRSKE HLADNOĆE

7. Februar 2012.

Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije spasili su juče u hitnoj akciji Božidara Nikolića iz sela Maćedonce u opštini Medveđa, koji je mesec dana bio zavejan i potpuno odsečen od sveta, a poslednjih sedam dana ostao je bez hrane i lekova. Probijajući se nekoliko sati kroz smetove, pakete sa hranom i lekove doneli su mu vatrogasci iz Medveđe.

Pored nedostatka hrane i lekova, meštani zavejanih planinskih sela u ovom kraju imaju problem kako da prehrane stoku i da obezbede vodu, jer su izvori zamrzli. Oni koji imaju veći broj ovaca i krava u kazanima tope sneg i tom vodom poje stoku.

Vatrogasci odeljenja u Medveđi kažu da im je prioritet snabdevanje hranom i lekovima staračkih domaćinstava duž administrativne linije sa Kosovom.

„Imamo potpuno zavejane mahale i domaćinstva već mesec dana, do kojih je teško doći pešice pod punom opremom. Imamo plan i svakog dana dopremamo ponešto konzervirane hrane onima koji su najugroženiji, a to su uglavnom bolesni starci, ali ima i porodica sa malom decom“, izjavio je komandir vatrogasnog odeljenja u Medveđi Rajko Milošević.

Prema podacima Odeljenja za vanredne situacije, na području Jablaničkog okruga najugroženije je 70 domaćinstava u planinskim selima Medveđe, Crne trave i Leskovca.

„U naredna dva do tri dana, pored toga što je angažovana dodatna mehanizacija, nećemo čekati da se probiju putevi do onih koji su najugroženiji, već ćemo ako treba pešice dopremati hranu. Važno je da tačno znamo gde su ljudi najugroženiji i spremni smo da radimo 24 časa. Sada nam je prioritet čišćenje puta ka selu Ravni del i nadam se da ćemo te ljude posle 40 dana izbaviti iz zavejanog sela“ rekao je Marjanović.