Arhiva vesti
                   

ŠVAJCARSKA I EU DONIRALE PREŠEVU KAMION ZA ODNOŠENjE SMEĆA

22. Februar 2016.

Novi kamion za prikupljanje smeća, koji je nabavljen sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske preko programa Evropski PROGRES uručen je Javno komunalnom preduzeću „Moravica“ iz Preševa. Kamion je uručen ispred Prihvatnog centra za izbeglice i migrante.

Kamion su predali direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji, Izabel Perih i šef trećeg sektora operacija Delegacije Evropske unije, Ričard Maša predsedniku opštine Preševo, Ragmi Mustafi. Vrednost donacije je 70 hiljada evra.

Tom prilikom Perih je rekla da Srbija zbog efikasnosti i humanosti u zbrinjavanju izbegliva i migranata predstavlja primer u regionu i posebno pohvalila napore koje opština Preševo ulaže kao i istinsku solidarnost stanovnika te opštine.

Cilj je, kako je rekao Maša, da se umanji pritisak na loaklna komunalna preduzeća i da se pomogne lokalnoj samoupravi kako bi odgovorila na posledice migrantske krize.

„Evropska unija kontinuirano podržava Vladu Srbije, ali i manje nevladine organizacije koje predano rade na terenu kako bi pomogli migrantima i izbeglicama da bezbedno pređu ovaj dug i naporan put“, izjavio je Maša.

Predsednik opštine Preševo, Ragmi Mustafa izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji i Vladi Švajcarske jer su prve prepoznale potrebe lokalnih samouprava u novonastaloj situaciji.

„Donacija kamiona je izuzetno važna za opštinu jer će nam pomoći da održavamo zadovoljavajući nivo čistoće u opštini i Prihvatnom centru“, rekao je Mustafa.

Evropska unija je tokom prethodnih šest meseci preko razvojnog programa Evropski PROGRES donirala 20 miliona evra, dok je Vlada Švajcarske opredelila milion franaka pomoći Srbiji.

Izvor: Jugpres, Evropski progres i Koordinaciono telo