Arhiva vesti
                   

ŠVAJCARSKA ĆE NASTAVITI ULAGANjE U JUG SRBIJE

7. Februar 2013.

Bujanovac, Preševo - Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh razgovarao je juče sa predstavnicima lokalnih vlasti u Bujanovcu i Preševu o ekonomskom razvoju juga Srbije i poručio da je Švajcarska zainteresovana da nastavi ulaganje u tom regionu. Ambasador Švajcarske je rekao i da u rešavanju problema na jugu Srbije treba nastaviti dijalog sa Vladom Srbije uz pomoć Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

"Ovaj region treba da računa na pomoć Švajcarske. U Švajcarskoj živi i radi oko 11.000 građana iz ovog regiona koji doprinose prosperitetu te zemlje, ali i razvoju juga Srbije", rekao je ambasador Ruh na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem.

Švajcarski diplomata je istakao da je sa predsednikom opštine Bujanovac razgovarao o ekonomskom razvoju koji je neophodan ovom delu Srbije, a koji utiče na političku stabilnost.

"Zajedno sa našim partnerima iz EU pomažemo razvoju ovog regiona", rekao je ambasador Švajcarske, podsećajući da je ta zemlja samo ove godine, u okviru Programa evropskog partnerstva sa opštinama (PROGRES), uložila 2,7 miliona švajcarskih franaka.

Arifi je rekao da će Švajcarska i dalje podržavati program Izgradnja mira i inkluzivan lokalni razvoj (PBILD) i PROGRES.

"Danas ćemo imati sastanak sa predstavnicima PBILD-a,u kome učestvuje i Švajcarska, a koji ima za cilj zapošljavanje 40 radnika", rekao je Arifi.

Posle Bujanovca, ambasador Švajcarske je posetio i Preševo gde je razgovarao sa predsednikom te opštine Ragmijem Mustafom i potpredsednikom Skenderom Destanijem.

Izvor: Tanjug