Arhiva vesti
                   

Subvencije preduzetnicima u nerazvijenim opštinama na jugu Srbije

18. Oktobar 2012.

Izvor: Pregled / Bujanovac - Država će ove godine podržati razvoj preduzetništva u Bujanovcu, Preševu i Medveđi sa 40 miliona dinara. Najviše bespovratnih sredstava namenjeno je bujanovačkoj maloj privredi – 17 miliona dinara. Mali privrednici u preševskoj opštini moći će da računaju na subvencije od ukupno 15 miliona dinara, a u Medveđi na osam miliona dinara. Sa 20 odsto celokupnog iznosa , što iznosi osam miliona dinara, finansiraće se razvoj poljoprivrednog zadrugarstva u spomenute tri opštine, kao i preduzetništva u njihovoj primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.  Najviše novca predviđeno je za finansiranje malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u ovom delu Srbije koji šire svoje poslovanje i otvaraju nova radna mesta.

Ovim programom Vlada Republike Srbije želi da pomogne ekonomski razvoj ove tri nerazvijene opštine na jugu Srbije: da podstakne povećanje i unapređenje proizvodnje u maloj privredi i poljoprivrednim zadrugama, kako bi preduzetništvo ovog područja postalo konkurentnije i ujedno se omogućilo novo zapošljavanje, odnosno ublažila izrazito visoka nezaposlenost, kako bi se znatnije koristili ovdašnji potencijali za proizvodnju hrane, ojačala izvozna proizvodnja, a preduzetništvo i zadrugarstvo sa juga Srbije izborilo svoje mesto na nacionalnom i međunarodnom tržištu.

Ovaj program sprovodi Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa u saradnji sa tri spomenute lokalne samouprave.

Na upravo raspisan konkurs za državne subvencije mogu da se prijave mala i srednja privatna preduzeća, preduzetnici i zadruge koji žele da povećaju svoje osnovno stado, da kupe opremu za modernizaciju svojih farmi i veću proizvodnju  mesa ili mleka, proširenje voćnih zasada i nabavku poljoprivredne mehanizacije. Bespovratna sredstva mogu da se upotrebe i za nabavku opreme za pokretanje nove i proširenje postojeće proizvodnje, za postizanje kvalitetnije proizvodnje i osvajanje novih tržišta. Mali privrednici će  sa 30 ili 40 odsto finansirati projekte za koje će dobiti subvencije.