Arhiva vesti
                   

STUDENTI ODELjENjA EKNOMSKOG FAKULTETA IZ BUJANOVCA U POSETI MATIČNOM FAKULTETU

5. Mart 2012.

Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa organizovalo je dvodnevnu posetu studenata odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Bujanovca matičnom fakultetu. Poseta studenata odeljenja iz Bujanovca Subotici još jedna je aktivnost Koordinacionog tela u cilju obezbeđivanja neophodnih uslova za sticanje kvalitetnog obrazovanja i razmenu iskustava studenata iz Bujanovca sa kolegama iz Subotice i Novog Sada. Ova aktivnost omogućila je studentima iz Bujanovca da upoznaju kolege, razovaraju o budućim zajedničkim inicijativama i vide kako je organizovana nastava u Subotici.  

Drugog dana posete studenti iz Subotice i Bujanovca zajedno su pohađali predavanje iz filozofije. Novi drugari iz Subotice pokazali su im zgradu fakulteta, a članovi studentskog parlamenta uputili su ih u načine organizovanja studentskih tela, što će da doprinese unapređivanju studentskog standarda i uslova za sticanje visokog obrazovanja.

Nakon obilaska fakulteta i druženja, u prepunoj svečanoj sali Ekonomskog fakulteta, studente su pozdravili predsednik Koordinacionog tela ministar Milan Marković, dekan Ekonomskog fakulteta Nenad Vunjak, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Meri Vorlik, ambasador Velike Britanije Majkl Devenport, VD ambasadora misije OEBS Tomas Mur, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri.

„U zimskom semestru nastava u Bujanovcu uspešno je organizovana. Zajedničko slušanje nastave približilo je studente iz albanske i srpske zajednce. Iako su studenti iz Bujanovca udaljeni od svojih učionica 550 kilometara ovaj fakultet je i njihova kuća“, rekao je dekan Vunjak koji je dodao da u narednom semestru očekuje još bolje rezultate studenata na ispitima. „Studenti su tokom nekoliko meseci rada pokazali da mogu da slušaju nastavu i na srpskom i na albanskom jeziku. Zajedničko slušanje nastave još više je približilo studente srpske i albanske nacionalnosti“, rekao je Vunjak.

Predsednik Koordinacionog tela ministar Milan Marković izjavio je da su studenti iz Bujanovca imali najviše koristi od projekta otvaranja odeljenja fakulteta u Bujanovcu jer im je pored kvalitetnog obrazovanja omogućeno da studiraju kod kuće. „Studiranje na odeljenju Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu omogućava vam da jednog dana kada dobijete diplomu možete da se zaposlite bilo gde.

Naći ćete ne samo ličnu sreću već ćete svojim znanjem pomoći i razvoju Bujanovca i Srbije.

Na vama je velika odgovornost“. Marković je istakao da  je potrebno da se „model Vojvodine i briga za zajedničku budućnost prenesu u Preševo, Bujanovac i Medveđu. Ukoliko u tom zajedništvu i ukoliko u multietničnosti vidimo našu šansu, mi ćemo uspeti u tome da jednog dana tri opštine na jugu Srbije liče na Suboticu“.  

„Ekonomski fakultet u Subotici ima progresiju rasta zato što ima kvalitetnu nastavu, profesore, saradnju sa drugim fakultetima i kompanijama. Ovo je mesto na kojem ćete steći odlična znanja koja možete da primenite“, izjavio je ministar Obradović.

„Otvaranje odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu veliko je dostignuće i uspeh za sve one koji su bili deo ovog procesa, naročito za Koordinaciono telo koje je neumorno radilo na projektu i Ekonomski fakultet u Subotici koje je prepoznalo značaj inicijative i omogućilo otvaranje odeljenja“, rekla je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Meri Vorlik.

„Za vas studente, otvaranje ovog odeljenja predstavlja početak napornog rada. Koordinaciono telo, Ministarstvo prosvete i nauke, Ekonomski fakultet i Nacionalni savet Albanaca rade kako bi vama dali mogućnost da se školujete. Na vama je odgovornost da u skladu sa kreiranim mogućnostima stvorite sebi nove šanse“.

Ambasador Velike Britanije Majkl Devenport izjavio je „Svestan sam da je ova prva godina rada fakulteta u Bujanovcu ispunjena brojnim izazovima, kako za profesore, tako i za studente. Siguran sam da ćete biti ponosni što ste upravo vi doprineli da zaživi nova obrazovna institucija u jednoj sredini. Nadam se da će ovaj fakultet, sa svojim obrazovnim standardima, uticati na podizanje kvaliteta celokupnog obrazovanja na jugu Srbije i da ćemo u bliskoj budućnosti biti svedoci pozitivnog uticaja ovog procesa na širu zajednicu“.

VD ambasadora misije OEBS Tomas Mur rekao je da su Bujanovac i Subotica dva različita grada koja su slična po svojoj multietničnosti:

„Došli ste u sredinu koja se umnogome razlikuje od one u kojoj živite, ali sa kojom delite multietničnost. Vi odrastate u Srbiji koja je drugačija od one u kojoj su rasli vaši roditelji. Vaša poseta Subotici simbol je te promene“.

„Ja verujem da možemo pronaći i dalje primere saradnje sa Suboticom, jer naša saradnja sa ovim gradom, koja bi trebalo da bude primer dobre prakse, treba da se gleda i sa aspekta simbolike. I Subotica i Bujanovac su multietničke sredine. S obzirom na to da je Subotica razvijenija, mislim da možemo mnogo toga od građana ovog grada da učimo“, izjavio je predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

„Na samom početku inicijative otvaranja odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, bio sam skeptik“, rekao je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri i dodao: „Bilo je dosta poteškoća, ali mi je zadovoljstvo da smo u Subotici našli odgovarajući model za organizovanje nastave u multietničkom Bujanovcu i da je dekan Vunjak bio spreman na saradnju na ovom veoma značajnom projektu“.

Prisutnima su se obratile studentkinje Ekonomskog fakulteta iz Bujanovca i Subotice koje su iskazale zadovoljstvo što su u prilici da se druže sa svojim kolegama i istakle i dobre uslove studiranja na odeljenju u Bujanovcu.

Nakon druženja sa kolegama sa matičnog fakulteta, studenti iz Bujanovca obišli su svoje kolege koji studiraju na odeljenju Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu.

Koordinaciono telo ostaće posvećeno radu na unapređenju uslova studiranja i stvaranju mogućnosti za kvalitetno visoko obrazovanje na jugu Srbije.