Arhiva vesti
                   

STRUČNA OBUKA MIGRANATA NA JUGU SRBIJE

14. Novembar 2018.

Bujanovac – Kako bi lakše pronašli posao, Narodni univerzitet u Vranju započeo je obuku za 8 migranata iz Prihvatnog centra u Vranju za zanimanje negovatelja i za rad na računaru, a od ponedeljka će za još njih osmoro početi i obuka za frizere. Takođe, u Prihvatnom centru u Bujanovcu je počela obuka migrantkinja za krojenje, šivenje i ručnu izradu nakita.

Narodni univerzitet ove obuke realizuje u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i nevladinom organizacijom „Caritas Luxemburg“.

„Cilj projektne aktivnosti i obuke je pružanje pomoći izbeglicama, migrantima i ranjivoj lokalnoj populaciji u pogledu sticanja neformalnog obrazovanja i dobijanja akreditovanog sertifikata, čime bi se poboljšao njihov položaj i pružila im se mogućnost u pronalaženju posla u oblasti obuhvaćene obukom“, pojašnjava Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta.

Ona dodaje i da će se, prema dogovoru Narodnog univerziteta i ovih organizacija, svakog meseca formirati nove grupe za različita zanimanja, a planirano je da se obuke realizuju do kraja ove, ali i tokom naredne godine.

Izvor: Jugpress i Koordinacino telo