Arhiva vesti
                   

STIŽE 30.000 TESTOVA NA KORONA VIRUS ZA CEO JUG SRBIJE

9. April 2020.

Preševo, Bujanovac, Medveđa – Od 90.000 testova na korona virus koje je kupila Srbija, 30.000 će biti namenjeno stanovnicima juga Srbije i oni će biti poslati u Niš.

Kako bi se što više uzoraka analiziralo, Vlada je najavila i izgradnju montažne laboratorije u Nišu, ali ona će, kažu, biti gotova za 45 dana.

U Nišu se trenutno uzorci analiziraju u Veterinarskom institutu i Institutu za javno zdravlje

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović rekao je da je kapacitet pomenutih laboratorija, koje će naša zemlja dobiti od Kine, jednak trenutnim ukupnim kapacitetima Srbije za testiranje na korona virus.

On je ukazao na to da smo prethodnih dana uspevali da stalno povećavamo broj testiranih i kapacitete naših laboratorija, ali da postoje granice preko kojih ni ljudi, ni mašine, više ne mogu i da je zato ova donacija kineskih partnera veoma važna.

“Hvala svima koji su nam prethodnih dana donirali testove, a u naredna dva ili tri dana isporučiće i robote za naše laboratorije kako bismo, koliko god je to moguće, smanjili rizik prilikom obrade ovih testova“, istakao je Nedimović.

Ministar je predočio da je u Nišu pronađena lokacija na kojoj će biti napravljena laboratorija, napomenuvši da će za to biti potrebno 45 dana.

Prema njegovim rečima, pomenute nove laboratorije nisu privremene, već će biti podrška srpskoj bezbednosti i zdravstvu, a možda i poljoprivredi.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo