Arhiva vesti
                   

ŠTITE USEVE U LOŠIM USLOVIMA

31. Juli 2014.

Leskovac - Svaka protivgradna stanica u Jablaničkom okrugu ima tri do četiri rakete, a očekuje se da će u republičkom budžetu da se obezbedi  dovoljno sredstava za  nabavku novih , rekao je za načelnik  Okružnog štaba za vanredne situacije u Leskovcu Miodrag Marjanović.

On je dodao da tehnički problemi, koji uključuju oštećene lansirne platforme, dotrajale zgrade i zastarele radio stanice, otežavaju rad protivgradnih stanica.  

Protivgradni strelci su u maju i junu delovali i potrošili ukupno 129 raketa na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Zahvaljujući tome gradonosni oblaci su razbijeni i sprečeno je nanošenje ogromne štete poljoprivrednim usevima.  Uglavnom su to bile sugradice, dok je u jednom delu Pčinjskog okruga padao i grad, ali su štete neznatne.  U Jablaničkom okrugu  bilo je sugradice, ali je reč o malim padavinama, bez štetnih posledica po poljoprivredne useve.

Trenutno je na protivgradnim stanicama raspoređeno 235 raketa.

Problema ima u kopnenoj zoni bezbednosti, jer je još 2000. godine utvrđeno da na 10 kilomenata od administrativne linije sa Kosovom i Metohijom ne sme da se dejstvuje protivgradnim raketama, tako da na tom prostoru veliki broj stanica nije aktivan. Takve stanice uključuju one u  Leskovcu, Lebanu,Medveđi, Vranju, Bujanovcu i Preševu

Problema ima i sa strelcima. Oni sklapaju ugovor sa Hidrometrološkim zavodom i dobijaju mesečnu naknadu od 4.000 dinara. Ovaj iznos je veoma nizak, budući da oni moraju da budu u pripravnosti šest meseci tokom godine. Taj problem se do sada rešavao u saradnji sa lokalnim samoupravama, tako što su one participirale u nadoknadu strelcima u iznosu  od najmanje 4.000 dinara,  tako da oni ukupno primaju 8.000 dinara mesečno. Međutim, ima nagoveštaja da će u Leskovcu ta sredstva iznositi  više od 4.000 dinara i da će strelci biti adekvatno plaćeni za svoj rad.

Prošle godine je na području Vranja stradalo 60-70 hektara, a šteta je iznosila 60 posto na svim usevima.

Na teritoriji Leskovca bilo je štete na području Kupinovice i Jašunje, kao i u Vinarcu.

U ovoj godini, na  području Jablaničkog okruga nije bilo šteta od grada.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo