Arhiva vesti
                   

STIPENDISTI KOORDINACIONOG TELA U BEOGRADU

20. Novembar 2009.

Na zajedničkoj fotografiji sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem Semra Hiseni i Milan Jovanović iz Preševa, Suada Latifi i Nikola Milanović iz Bujanovca,Milica Šuković i Aljban Salihu iz Medveđe i još 145 dece, srednjoškolaca sa juga Srbije, stipendista Koordinacionog tela. Na kraju dana punog događaja stipendisti prepuni utisaka, nisu krili uzbuđenje.

Evo nekih glasno izgovorenih utisaka:

„Mnogo mi se sviđa Beograd, mnogo je lep grad, mnogo sam srećna i uzbuđena. Ne znam šta da kažem, šta sada osećam ovde. Mnogo mi se svideo prijem kod predsednika Tadića”, rekla je na kraju dana, učenica Semra Hiseni iz Preševa.

Suada Latifi iz Bujanovca rekla je:“Najviše mi se svidelo kada smo bili u skupštini Republike Srbije, tamo mi je bilo najlepše”, a Milica Šuković iz Medveđe kaže :”Lepo smo se proveli, jako nam se sviđaju sve zgrade u kojima smo bili, a najviše nam se svideo prijem kod predsednika.”

“Jako mi se dopada grad, dopada mi se sve što smo videli, kao i susret sa predsednikom Tadićem. Veoma mi se sviđa naš glavni grad,” izjavio je Nuran Aliji.


Došli su u svoj glavni grad na svečanu dodelu ugovora o stipendiranju, a tom prilikom pored predsednika Srbije, videli su Dom narodne skupštine, skupštinu Beograda, prošetali se centrom grada i Kalemegdanom. Na kraju, za skoro sve učenike prve posete prestonici, u Palati Srbija svečano su im uručeni ugovori o stipendiranju. Uz ugovore Srpska banka je svakom od njih darovala štedne knjižice i na svakoj ulog od pet hiljada dinara. Prigodnim poklonima boravak stipendista u Beogradu lepšim učinili su skupština grada i Telekom Srbija. Na samom početku posete učenicima je dobrodošlicu poželeo predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medeveđa, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, izrazio želju da upoznaju Beograd, nadu da će im se boravak u glavnom gradu dopasti i dodao: “ Uskoro ćete vi da budete profesori, narodni poslanici, zanatlije, ali naša želja je pre svega da budete dobri ljudi i Koordinaciono telo zajedno sa narodnim poslanikom Rizom Halimijem i predsednicima vaših opština učiniće sve da što pre obezbedi adekvatne udžbenike za vaše školovanje, ali i mogućnost, koja već postoji u Medveđi,da studirate tu gde živite, na svom jeziku.“

Predsednik Srbije Boris Tadić u razgovoru sa srednjoškolcima iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa istakao je da mu je velika čast što su deca došla u zgradu Predsedništva Srbije i izrazio nadu da su lepo primljena u glavnom gradu. U razgovoru sa učenicima albanske, srpske i romske nacionalnosti predsednik je istakao da je ponosan zbog želje dece da uče i što država sa svoje strane može da obezbedi sredstva za njihovo obrazovanje.

- Nema ništa važnije za decu i mlade ljude nego da se školuju i usavršavaju svoje veštine, jer u budućnosti ćete se takmičiti i sa ljudima iz drugih zemalja koji će jednog dana biti vaši konkurenti - rekao je Tadić i mladim stipendistima poručio da, osim za učenje, pronađu i vreme za igru.


Učenici su prethodno bili gosti Skupštine Srbije gde su ih pored predsednika Koordinacionog tela ministra Milana Markovića pozdravili predsednica skupštine Slavica Đukić Dejanović i narodni poslanik sa juga Srbije Riza Halimi. Dvadesetak minuta su sa galerije pratili i sednicu srpskog parlamenta. Predsednica skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović poručila im je da bi stipendije trebalo da koriste za sticanje novih znanja i negovanje pozitivnih emocija.

Učenici su se u skupštini Beograda sreli i sa pomoćnicom gradonačelnika Radmilom Hrustanović. Na kraju tog susreta predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković novinarima je rekao : „Naša deca su 99 odsto prvi put sada u Beogradu, i mnogo im znači. Dosta vide na televiziji i čuju o Beogradu, a kad ga dožive, onda će još bolje i više da ga vole, i da vole svoju sredinu.“

Srednjoškolci, stipendisti iz Preševa, Bujanovca i Medveđe boravak u Beogradu završili su u Palati Srbija gde su im svečano uručeni ugovori o stipendiranju. Ugovore o stipendijama za 58 učenika iz Preševa, 54 iz Bujanovca i 39 učenika iz Medveđe, uručili su predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije ministar Milan Marković i ministar prosvete Žarko Obradović. Iznos mesečne stipendije je 5.000 dinara. Tom prilikom ministar Marković je rekao: “Naša želja bila je da stipendiramo što više đaka i evo nakon konkursa ovde je 151 učenik koji će biti stipendiran tokom cele školske godine sumom novca za koju mislim da će im pomoći u svakodnevnom životu. Naravno, ovo je samo jedan od projekata. Naš cilj je, kada je u pitanju obrazovanje, upravo taj da sva deca u Preševu, Bujanovcu i Medeveđi imaju priliku da uče osnovnu i srednju školu, da studiraju i da to čine na maternjem jeziku. Mi smo ove godine krenuli sa osnovnom školom, prvim razredom, a ja se nadam da ćemo u toku sledeće godine, a najkasnije za dve godine imati potpuno kompletirane udžbenike za svu decu u ove tri opštine na maternjem jeziku. Dakle, mi mislimo da nema razvoja Preševa, Bujanovca i Medveđe i nema istinskog zajedničkog života Srba, Albanaca i Roma koji žive u ovim opštinama, bez ulaganja u omladinu, u njihovo školovanje, u njihovu budućnost. Oni su ti koji treba da isprave greške starijih iz prošlosti, oni su ti kojima mi treba da ponudimo bolju budućnost od one kakva je bila u prošlosti. Zato je akcenat rada Koordinacionog tela upravo na mladima, upravo na deci koja su sada u osnovnoj, srednjoj školi i onima koji sada studiraju. Znate da smo nedavno otvorili dva odeljenja Univerziteta iz Niša  u Medeveđi. Tu je omogućeno studiranje za pravnike i ekonomiste i na albanskom jeziku. Prevedeni su udžbenici posredstvom naših prijatelja iz USAID, dogodine ćemo prevesti udžbenike za drugu, treću i četvrtu godinu studiranja,a intenzivno radimo sa OEBS-om na studiji izvodljivosti koja bi omogućila da za đake iz Preševa i Bujanovca baš tu gde žive budu otvorena slična odeljenja tako da je moguće da neka od ove dece budu upravo studenti fakulteta čija će odeljenja biti u Preševu i Bujanovcu i koji će takođe moći da uče na svom jeziku. Pored toga mogu odmah da vam kažem da smo obezbedili sredstva i za sledeću godinu i da ćemo, nadam se, moći da stipendiramo još veći broj đaka kako bi zaista njihova jedina obaveza bila da stiču znanja i da na taj način vrate svojoj državi, svojoj sredini, svojoj opštini i sutra budu korisni članovi društva u kojem žive. Ono što mogu da poručim deci je:učite jer nemate veće obaveze od učenja, jer znanje koje budete imali je nešto što vam niko ne može oduzeti i samo od vas samih zavisi kakav će vam život biti. Ono što danas radite to je vaša investicija u budućnost. Mi ćemo se potruditi da vam obezbedimo najbolje uslove, a vi to radite zbog sebe, svoje opštine i zbog ove države.“

Ministar Žarko Obradović i ovaj put je naglasio da ministarstvo prosvete snažno podržava aktivnosti Koordinacionog tela u oblasti obarzovanja i da će to činiti i u budućnosti.

U ime opština Preševo, Bujanovac i Medeveđa prilikom uručivanja ugovora o stipendiranju predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je :“ Ovo je prvi put da se nešto ovako organizuje. Mi ćemo pokušati da kroz saradnju sa Koordinacionim telom, pre svega kroz projekte koji približavaju zajednice u Bujanovcu  doprinesemo stabilnosti u našoj opštini.“

Predsednik Upravnog odbora Srpske banke Ivan Maričić dodelio je svakom stipendisti štednu knjižicu sa ulogom od četiri hiljade dinara. Milica Amidžić je u ime Telekoma uručila srednjoškolcima prigodne poklone. Gospođa Amidžić i gospodin Maričić istakli su da njihove kompanije uvek rado ulažu u mlade ljude i znanje.

Inače, na konkurs Koordinacionog tela prijavilo se 819, a stipenidje je dobio 151 učenik. Stipendije su, pre svega, dobila deca bez jednog ili oba roditelja, a pored toga kriterijumi za dodelu stipendija bili su socijalni položaj roditelja ili staratelja i uspeh u prethodnoj školskoj godini. Među stipendistima je 99 Albanaca, 41 Srba i 12 Roma. Dodeljene stipendije učenici će primati do kraja školske godine.

Koordinaciono telo će u junu da raspiše konkurs za stipendiranje srednjoškolaca i za školsku 2010/2011 godinu.