Arhiva vesti
                   

STIPENDIJE ZA MLADE IZ BUJANOVCA I PREŠEVA ZA STUDIRANjE U NOVOM SADU

15. Juli 2011.

Predsednik Koordinacionog tela ministar Milan Marković, rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković i pokrajinski sekretar za obrazovanje Andor Deli dočekali su u Novom Sadu jedanaest studenata iz Bujanovca i Preševa koji studiraju na fakultetima u ovom gradu.

Stipendiranjem mladih iz multietničkih opština na jugu Srbije učinjen je novi korak u realizaciji programa Vlade Republike Srbije za njihovu dalju integraciju u društveni život zemlje.

Pet studenata albanske i šest srpske nacionalnosti dobilo je indekse Univerziteta u Novom Sadu.

„To su budući lideri juga Srbije, to su deca koja će biti most koji povezuje različite nacionalnosti koji žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa“, istakao je ministar Marković. On je dodao da Univerzitet u Novom Sadu i Vlada Vojvodine imaju veliko razumevanje kada je u pitanju realizacija programa Vlade Srbije za integraciju pomenutih opština u šire društvene okvire.

Projekat stipendiranja mladih sa juga Srbije osmišljen je u cilju prevazilaženja brojnih prepreka iz oblasti obrazovanja. Ministar Marković je podsetio da su u Medveđi 2009. godine otvorena odeljenja Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, a ove godine u Bujanovcu se otvara odeljenje Ekonomskog fakulteta.

„Nismo slučajno izabrali Novi Sad, Vojvodinu i ovdašnji Univerzitet, već smo pred očima imali ono što možemo nazvati 'vojvođanskim modelom' koji ne samo da je afirmisan u našoj zemlji već je i deo evropskog iskustva. Nadamo se da će barem deo svega onoga što ovde budu iskusili, videli i naučili, biti preneto u sredinu iz koje dolaze i tako je približiti novom kvalitetu življenja, što nam je svima cilj. Istovremeno, uvereni smo da će im biti dosta lakše da nađu posao i da će usavršiti srpski jezik“, istakao je ministar Marković.

„Iako ovo nije jedini projkat okrenut boljoj buudćnosti ovog dela zemlje, do sada smo ih realizovali stotinak u okviru kojih je učestvovalo gotovo hiljadu školske dece, svakako je jedan od najznačajnijih i od čijeg uspeha ne zavisi samo sudbina naših brucoša, nego i njihove sredine, opterećene problemima teškog nasleđa. Sigurni smo da su Novi Sad i Vojvodina pravo mesto na kome će uvideti kolike su prednosti zajedničkog življenja i međunacionalnog poverenja. Zato verujem da će ova deca biti spona koja je neophodna da se kroči u bolju budućnost i kvalitetniji život svih stanovnika ove tri opštine“, dodao je ministar Marković.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković čestitao je mladima sa juga Srbije što su izabrali pravo mesto za studiranje.

„Odabrali ste dobar Univerzitet i fakultete koji će vam otvoriti prozor u svet i shvatićete koliko je to bila dobra odluka. Pred vama su indeksi koji će vam obezbediti ne samo kvalitet nastave i znanje, nego i priliku da osim učenja iskusite atmosferu otvorenosti i prijateljstva koja se ne završava na granicama kampusa u kome su svi deo velike porodice, već je zajednička za ovdašnje ljude, i u Novom Sadu i u Vojvodini“, dodao je rektor.

„Sa velikim zadovoljstvom podržavamo sve projekte koji afirmišu multikulturalizam i multinacionalnost i zato zahvaljujem Koordinacionom telu na tome što su odabrali novosadski Univerzitet i deci, novim studentima, omogućili da i sami to iskuse i neposredno steknu lični utisak o ovdašnjem načinu života i uvažavanju vrednosti na koje smo svi ponosni“, istakao je pokrajinskii sekretar Andor Deli.

U znak izuzetne podrške koja je pružena ovom projektu ministar Milan Marković je uručio je zahvalnice rektoru Univerziteta Miroslavu Veskoviću, pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Andoru Deliju i njegovom zameniku Zoltanu Jegešu, a uručena je i zahvalnica za predsednika Vlade AP Vojvodine Bojanu Pajtiću.