Arhiva vesti
                   

STEJT DEPARTMENT: BUJANOVAČKE MEĐU EVROPSKIM SIMBOLIMA NEZAVISNOG NOVINARSTVA

12. Januar 2022.

Bujanovac – Beograd - Na onlajn platformi američkog Stejt departmenta, Bujanovačke su označene kao jedan od evropskih simbola nezavisnog novinarstva u lokalnoj zajednici.

„Pojedini novinari u manjim zajednicama u Evropi informišu čitaoce i grade tradiciju novinarske nezavisnosti“, navodi se u tekstu objavljenom u utorak na platformi Share America.

Share America je platforma Stejt departmenta za promovisanje američke spoljne politike širom sveta.

O osnivaču i glavnom uredniku Bujanovačkih, Nikoli Laziću, Share America piše da je u rodnom Bujanovcu, multietničkoj i višejezičnoj zajednici, pokrenuo medij koji se bavi lokalnim vestima.

„Verujem u novinarstvo za javni interes, za interes građana“, navode se u tekstu Lazićeve reči.

Bujanovačke su dobile podršku od projekta USAID za jačanje medijskih sistema u Srbiji koji pomaže medijima, a kao rezultat čitanost portala se povećala za 30 osto.

„USAID je pomogao portalu i da pokrene verziju na albanskom jeziku. Nakon što se pojavila verzija na albanskom, čitanost se skoro utrostručila za nedelju dana“, navodi se u tekstu.

Naglasili su da dok Sjedinjene države obezbeđuju obuku i drugu pomoć kroz projekte, Bujanovačke ostaju potpuno nezavisne u uređivačkoj politici.

„Imati dvojezičnu medijsku kuću u ovoj opštini u Srbiji je jedan od načina da se ponovo izgradi zajednica tako što građani iz različitih sredina koriste sajt“, zaključuje se u tekstu.

Na sajtu Share America, kako navode, objavljuju priče i slike o važnim temama kao što su verske slobode, vladavina zakona, ekonomski prosperitet, ljudsko dostojanstvo i suverenitet.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo