Arhiva vesti
                   

STAŽISTI U RAZGOVORU SA AMBASADOROM VELIKE BRITANIJE

21. Mart 2012.

Ambasador Velike Britanije Nj.E. Majkl Davenport juče je u svojoj rezidenciji ugostio deset stažista i stažistkinja koji već pet meseci borave u Beogradu u okviru „Programa stažiranja za mlade – pripadnike manjina u državnim institucijama u Srbiji“. Pored stažista i njihovih mentorki, upoznavanju sa ambasadorom prisustvovali su direktor Uprave za ljudska i manjinska prava Nenad Đurđević i direktorka Službe Koordinacionog tela Danijela Nenadić.

Britanska ambasada već drugu godinu podržava program stažiranja koji mladima iz manjinskih zajednica omogućava da steknu izuzetno važna znanja i iskustva tokom rada u državnim ustanovama, ali i veštine veoma bitne za komunikaciju i obavljanje brojnih poslova. Za razliku od prve godine, druga godina programa obuhvatila je mlade iz tri etničke zajednice (albanske, bošnjačke i romske) koji stažiraju u četiri ustanove Republike Srbije: Koordinacionom telu Vlade Republike Srbije za opšine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Upravi za ljudska imanjinska prava, Ministarstvu kulture i Ministarstvu prosvete i nauke.

Ambasadora Davenporta zanimalo je celokupno iskustvo i utisci ovih mladih ljudi kojima se pružila prilika da steknu dragoceno znanje boraveći šest meseci daleko od svojih sredina – od znanja i veština koje su stekli radom sa svojim mentorkama, preko života u Beogradu, druženja, komunikacije sa drugim ljudima i snalaženju u posve nepoznatom okruženju.
 
Iskustva stažista veoma su pozitivna jer su svi podjednako lepo primljeni u ustanovama u kojima stažiraju i prihvaćeni kao deo tima. Omogućeno im je da učestvuju u raznim aktivnostima koje sprovode ustanove u kojima se usavršavaju i da direktnim uključivanjem u te aktivnosti i preuzimanjem odgovornosti za njihovo izvršavanje na najbolji način steknu znanja kojima nadograđuju vlastita iskustva. U proteklom periodu za njih je organizovan niz obuka koje su im omogućila da ovladaju veštinama neophodnim za rad u državnoj upravi. Život u Beogradu prepun je novina i izazova koji iskustvo stažiranja čini još lepšim.

Mentorke su ukazale na značaj programa koji uzajamno utiče ne samo na stažiste i oplemenjivanje njihovog znanja već i na same ustanove jer stažisti rade na realizaciji mnogih aktivnosti ali i pružaju uvid u vezi sa uticajem tih aktivnosti na zajednice iz kojih dolaze.

Stažisti su imali brojna pitanja za ambasadora Davenporta te su u razgovoru sa njim saznali o njegovoj karijeri, kako je naučio srpski jezik, koji su prioriteti Britanske ambasade u pogledu investiranja u Republiku Srbiju. Svi oni su iskazali želju da se ovaj program nastavi i da drugim mladim ljudima bude omogućeno da steknu neprocenjio iskustvo koje je njima programom pruženo.

Program stažiranja je projekat Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Uprave za ljudska i manjinska prava, a sprovodi se u partnerstvu sa misijom OEBS u Republici Srbiji.