Arhiva vesti
                   

STAŽISTI U POSETI DOMU NARODNE SKUPŠTINE

13. Decembar 2011.

Deset stažista i stažistkinja koji će provesti 6 meseci stičući nova znanja i iskustva u institucijama Republike Srbije, preko „Programa stažiranja za pripadnike nacionalnih manjina“, u utorak 13. decembra posetili su Dom narodne skupštine Republike Srbije gde ih je dočekala presednica Slavica Đukić-Dejanović. Predsednica Narodne skupštine je mlade stažiste iz albanske, bošnjačke i romske zajednice upoznala sa radom Narodne ckupštine. Ona je istakla da je program stažiranja veoma značajan za njihov budući razvoj i podstakla ih da svojom marljivošću, radeći u ustanovama Republike Srbije, prevaziđu i svoje mentorke sa kojima rade.

U razgovoru sa predsednicom Narodne skupštine stažisti su postavili brojna pitanja. Njih su interesovali zakoni koji su doneti u ovom državnom organu, ukidanje blanko ostavki narodnih poslanika, evropske integracije Republike Srbije, uloga Narodne skupštine u tom procesu kao i mogućnosti inkorporiranja odredbe zločina iz mržnje u Zakon o krivičnom postupku. Istovremeno, stažisti su se interesovali na koji način je Slavica Đukić-Dejanović uspela da uspostavi autoritet nad svojim kolegama koji su u većini muškarci i na koji način uspeva da uskladi svoje dve najveće društvene uloge: ulogu predsednice sa ulogom psihijatra.

Fidan Fejzuli se, u ime stažista i stažiskinja, zahvalio predsednici Narodne skupštine na vremenu koje je posvetila ovoj grupi mladih.

Nakon razgovora sa predsednicom Đukić-Dejanović stažisti su obišli zgradu Doma narodne skupštine i upoznali se sa istorijatom ovog zdanja.

Program stažiranja implementira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Deset stažista će od novembra 2011. do aprila 2012. izgraditi svoje kapacitete i steći uvid u rad državnih organa provodeći svoje vreme u Koordinacionom telu Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Upravi za ljudska i manjinska prava, Ministarstvu kulture i Ministarstvu prosvete i nauke. Program stažiranja podržala je Britanska ambasada a realizuje se u partnerstvu sa misijom OEBS u Republici Srbiji.