Arhiva vesti
                   

STANOVNCI LEBANA I MEDVEĐE SABOROM U ITALIJI ČUVAJU USPOMENE

25. Oktobar 2018.

Medveđa – Srpska kulturna zajednica „Sveti Sava“, osnovana 2011. godine s ciljem okupljanja iseljenih sa juga Srbije, održala je peti po redu sabor Srba „Sačuvati od zaborava“u italijanskom gradu Valdanjo u regiji Veneto.

U ovom, ali i drugim gradovima na severu Italije, živi veliki broj srpskih porodica iz Lebana i Medveđe, mada broj odseljenih porodica nikada nije utvrđen.

Sabor su svojim pesmama i igrama uveličala kulturno umetnička društva „Jablaničko kolo” iz Lebana i „Razigrano kolo“ iz Medveđe, a uporedo su održani sastanci zvaničnika.

Tako je potpisan sporazum o saradnji između predstavnika Valdanja i opština Lebane i Medveđa.

Pre samog potpisivanja sporazuma, gradonačelnik Valdanja, Đuzepe Đankarlo Aćerbi priredio je prijem za delegaciju iz Srbije, koju su, u ime opštine Lebane, činili Dragan Jović, direktor OŠ „Vuk Karadžić“sa saradnicima, kao i predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić sa saradnicima.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti saradnje između ove tri opštine, a upućen je i poziv gradonačelniku Valdanja da poseti opštine Lebane i Medveđu kako bi još više učvrstili veze.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo