Arhiva vesti
                   

STANOVI ZA SOCIJALNO UGROŽENE U MEDVEĐI

9. Juli 2010.

Predsednik Koordinacionog tela ministar Milan Marković, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić i komesar za izbeglice Republike Srbije Vladimir Cucić juče su u Medveđi otvorili zgradu za socijalno stanovanje i uručili ugovore i ključeve korisničkim porodicama.

 Zgrada za socijalno stanovanje izgrađena je sredstvima iz predpristupnih fondova Evropske unije (IPA fondovi) koji su preko nemačke humanitarne organizacije Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) investirani u objekat u iznosu od nešto više od 14  miliona dinara i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje je obezbedilo  dva miliona dinara iz sredstava  od igara na sreću. Opština Medveđa obezbedila je građevinsko zemljište i komunalnu infrastrukturu.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Milan Marković izrazio je uverenje da će se u toku ove i 2011. godine rešiti stambeni problemi izbeglih i raseljenih porodica, budući da se trenutno u 129 opština grade slični objekti.

„Stanovi su namenjeni za rešavanje stambenog pitanja za šest porodica interno raseljenih lica i dve socijalno ugrožene podorice iz opštine Medveđa“, naveo je Milan Marković. On je istakao da je država izgradnjom tih i sličnih stanova u Srbiji pokazala odgovornu politiku.

„To je jedan ozbiljan pristup države prema ovakvim problemima. Ovo su lepi dani kada vidite da politika daje konkretne rezultate u životu naših sugrađana“, izjavio je predsednik Kordinacionog tela.

Vensan Dežer je prilikom otvaranja izrazio zadovoljstvo što Srbija problem izbeglica rešava kroz dobru saradnju u regionu.

„Svedoci smo da Srbija izgrađuje dobre odnose sa svojim susedima i napreduje na putu koji mi u Evropskoj uniji zovemo prostorom saradnje, slobode i prijateljstva“, rekao je Dežer.

On je podsetio da gradnja stambenih objekata za raseljene i izbegle znači rešavanje problema nasleđenih iz prošlosti, „sa pogledom u budućnost“.  

Rasim Ljajić je naglasio da je broj kolektivnih centara u Srbiji proteklih godina značajno smanjen, a da se broj onih koji dobijaju ključeve stanova povećava. Prema njegovim rečima Vlada Sebije, uprkos teškoj finansijksoj krizi, izdvaja značajna sredstva za najugroženije a to su, bez sumnje, izbeglice i interno raseljena lica.

„Do kraja prošle godine u ovakvim domovima smešteno je 10.890 ljudi i rešeni su problemi 426 porodica“, rekao je Ljajić. „Srbija ima još 43 kolektivna centra, a devedesetih godina bilo ih je 700“, dodao je on.

„Dobra saradnja učesnika na projektu nastavlja se i tokom sledeće godine izgradnjom i dodelom šest montažnih kuća, takođe kroz IPA 2008 program Evropske unije za socijalno ugrožene, izbeglice i raseljene, čime bi opština Medveđa dobrim delom rešila njihove stambene probleme“, rekao je predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković.

On je ministrima Markoviću i Ljajiću, ambasadoru Dežeru, komesaru za izbeglice Republike Srbije i regionalnom direktoru ASB-a za jugoistočnu Evropu uručio zahvalnice opštine Medveđa.

Istovremeno je u Medveđi otvoren i Dom za dnevni boravak starih i iznemoglih osoba, a projekat u vrednosti od blizu osam miliona dinara realizovan je sredstvima Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i opštine Medveđa.