Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ : SRBIJI NE PREDSTAVLjA PROBLEM POMOĆ ALBANIJE

21. Januar 2014.

Bujanovac – Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, rekao je da za Srbiju ne predstavlja problem to što Albanija i Kosovo i Metohija žele da pomognu oblasti Preševa, ali prema njegovim rečima, svrha ove pomoći ne treba da bude politički uticaj.

„Srbija ima interes da sarađuje sa Albanijom i zašto ne i da ima ekonomske projekte“, rekao je on.

„Bio bih veoma srećan ako bi veći deo sredstava bio dodeljen za neki ekonomski objekat, što bi bila investicija koja bi pomogla ljudima iz ovih oblasti da rade i zadovolje svoje potrebe. Nismo protiv onih koji žele da pomognu u razvoju ovog područja, naravno, u duhu regionalne saradnje i na osnovu međunarodnih konvencija", rekao je Staknović.

Stanković je izjavio da je nesporazum sa Albancima nastao nakon tumačenja nove mreže  sudova , iako su i sami politički predstavnici Albanaca , posle sastanka sa srpskom ministarkom zdravlja, pohvalili  inicijativu za rešavanje problema.

„Politika ucene nije dobra ni za koga. Da smo imali jasne dogovore u vremenu koje je prošlo, mogli smo da rešimo mnoge probleme za građane Preševa, Bujanovca i Medveđe", istakao je Stanković.

Ovaj Vladin organ, koji se bavi problemima Albanaca, smatra da unutrašnji dijalog treba da se nastavi.

Vlada Srbije i Albanci su bili započeli razgovore u vezi utvrđivanja problema Albanaca. Međutim, ova inicijativa nije dugo trajala, jer su Albanci prekinuli razgovore, nezadovoljni ponudama koje su stigle od Vlade.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo