Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: SITUACIJA NA JUGU CENTRALNE SRBIJE STABILNA

6. Decembar 2013.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković rekao je juče da je, uprkos zastoju u dijalogu sa liderima albanskih partija, bezbednosna situacija na jugu centralne Srbije stabilna i da nema međunacionalnih ekscesa.

“Imam punu podršku Vlade Srbije da vodim razgovore sa predstavnicima albanskih stranaka", istakao je Stanković.

Stanković je rekao da razgovori sa predstavnicima Albanaca na jugu centralne Srbije treba da dovedu do definitivnog stava o njihovom položaju u Srbiji i da li se na njih primenjuju zakon, Ustav i međunarodne konvencije o nacionalnim manjinama.

Prema rečima Stankovića, on nema ništa protiv da Albanci razgovaraju sa premijerom i prvim potpredsednikom, ali je sve što Koordinaciono telo radi već usaglašeno sa Vučićem i Dačićem.

Halimi je rekao da su razgovori prekinuti, jer je Vlada neozbiljno ušla u razgovore sa albanskom zajednicom na jugu Srbije, jer se rukovodi rezultatima popisa, koji su iz poznatih razloga Albanci bojkotovali 2001. godine.

„Ako Vlada na neozbiljan način tretira tu problematiku, razgovori su onda kontraproduktivni,” rekao je Halimi.

Na pitanje da li će učestvovati na novom popisu ukoliko bude organizovan sledeće godine, Halimi je rekao da odluka zavisi od toga da li će biti ispravljene greške.

“Mi smo uvek učestvovali na popisima kada su bili pod normalnim uslovima, ali nipošto pod uslovima kakvi su bili 2011. godine", rekao je Halimi.  

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo