Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: SEDNICA PREDSEDNIŠTVA KOORDINACIONOG TELA U FEBRUARU

18. Januar 2021.

Beograd  - Zoran Stanković, predsednik Koordinaciong tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, je izjavio za FoNet da će te tri opštine i ove godine iz budžeta Republike Srbije, preko Koordinacionog tela, dobiti oko dva miliona evra.

On je istakao da će u februaru biti održana sednica Predsedništva Koordinacionog tela i tada će se ta sredstva podeliti u uobičajenom procentu, a dodao je da, osim tog novca, postoji još nekoliko miliona dinara koji mogu da se dodele u situacijama poput poplava i oštećenja puteva i mostova, što se sada desilo.

Na pitanje da li lokalne vlasti imaju obaveze da novac koji dobiju od Koordinacionog tela podjednako ulažu u sve zajednice koje žive u tim opštinama, Stanković je rekao da Skupštine opština donose odluku koliki će deo tog novca biti utrošen u određenoj sredini, odnosno u sredinama sa različitim nacionalnim strukturama.

„Mi ćemo insistirati i posebno voditi računa da se taj novac podeli na osnovu pravila koje je usvojeno u prethodnom periodu i nećemo dozvoliti da bude majorizacije. Zajednice će biti zastupljene u skladu sa nacionalnom strukturom, ali i sa potrebama koje su izražene u pojedinim sredinama u tim opštinama”, rekao je Stanković.

Ove godine je u Bujanovcu prvi put prekršen taj dogovoreni princip ulaganja u albanske i srpske sredine, koji je iznosio 60:40 posto.

U ovogodišnjem budžetu je lokalna vlast, koju čine samo albanske stranke, uz podršku jednog romskog odbornika, odlučila da 83 miliona dinara bude uloženo u projekte u albanskim sredinama, a samo šest i po miliona u srpskim sredinama u Bujanovcu.

Izvor: Danas, Jugmedia i Koordinaciono telo