Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: PRIPAJANjE OPŠTINA PREŠEVO, BUJANOVAC I MEDVEĐA KOSOVU I METOHIJI NIĆE BITI TEMA U BRISELU

22. Avgust 2018.

Beograd – „Pripajanje tri opštine, Bujanovca, Preševa i Medveđe, Kosovu i Metohiji neće biti tema na stolu u Briselu“, izjavio je Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za ove tri opštine.

Stanković je u intervjuu za televiziju N1 rekao da mu je to potvrđeno u razgovorima s međunarodnim predstavnicima i dodao da su jedan od problema albanske manjine udžbenici, ali da odgovornost nije na organima Srbije.

„U najnovijim razgovorima koje imamo kažu da nema razmena teritorija, jer bi to povuklo lavinu ne samo na Balkanu.To su stavovi zemalja koje odlučuju i koje imaju dominantan uticaj u UN”, rekao je Stanković.

Kako je napomenuo, sve partije koje su bile za pripajanje ove tri opštine Kosovu i Metohiji su izgubile na izborima i gube poverenje među stanovništvom u tom delu Srbije.

Uoči najnovijih rundi dijaloga Beograda i Prištine, skupština albanskih odbornika iz tri opštine juga Srbije je usvojila „Političku deklaraciju”, kojom je tražila od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe. Traže ista prava kao i Srbi na Kosovu i Metohiji, navodi N1.

Stanković je istakao da je ta aktivnost u političke svrhe, naročito s obzirom na to da predstoje izbori za savete nacionalnih manjina.

Teskt celog intervjua je dostupan na  http://rs.n1info.com/a413526/Vesti/Stankovic-Pripajanje-tri-opstine-Kosovu-nece-biti-tema-u-Briselu.html

Izvor: Dan uživo/N1 i Koordinaciono telo