Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: PREŠEVO, BUJANOVAC I MEDVEĐA SU BILI, JESU I OSTAĆE SASTAVNI DELOVI REPUBLIKE SRBIJE

20. Juli 2020.

Beograd, Bujanovac - Zoran Staković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac  i Medveđa,  je izjavio za portal „Jugpres”  da je formiranje lokalane vlasti u Bujanovcu isključivo od albanskih stranaka bilo očekivano.

„Mi smo to manje ili više očekivali jer je prethodno dogovoreno na nekom od sastanaka albanskih lidera sa Tiranom i Prištinom”, rekao je Stanković. 

„Mogu samo da im čestitam i poželim uspešan rad” rekao je Stanković, koji je istakao da će „država omogućiti svim građanima na području ove tri opštine, kao i u drugim delovima zemlje, punu ekonomsku i svaku drugu sigurnost. Potrudićemo se, onoliko koliko u ovom trenutku možemo, da se život na tim prostorima poboljša”.

Na pitanje da li je Beograd bio prećutno saglasan sa dogovorom o formiranju jednoettničke albanske vlasti u multietničkom Bujanovcu u kome, pored Albanaca, žive i Srbi i Romi, Stanković je rekao:

„Mislim da ne samo Beograd, nego niko ne može da bude saglasan sa time kada se u jednoj međuetničkoj sredini formira jednonacionalna vlast. Mislim da je bilo poželjno da se, kao i u ranijem periodu, formira međunacionalna koalicija, koja bi mogla na svaki način, kao i do sada, da odgovora zadacima, koji su sada priličan izazov”, rekao je on.

„Ali“, dodao je Stanković, „ako je neko odlučio da je najbolje da bude sam na vlasti , u okviru jedne nacionalne zajednice i ako je to za njih najveći interes, onda je u redu. Bitno je da je ispoštovan zakon, kao što će i oni morati da poštuju zakone Republike Srbije u toku njihovog vođenja opštine Bujanovac”, kazao je Stanković.

Na pitanje da li je i koliko Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa bilo uključeno u pripreme za formiranje lokalne koalicije, jer je jedan od usvojenih principa prilikom formiranja tog državnog organa bio multietnička koalicija na vlasti, Stanković je odgovorio  da to nije u opisu nadležnosti Koordinacionog tela.

„Mi imamo samo obavezu koordinacije između lokalnih organa vlasti i državnih institucija. Nemamo pravo i nismo na bilo koji način bili angažovani u izborima, a ni u prethodnom periodu nismo učestvovali u formiranju koalicija. To je stvar političkog dogovora partija koje su dobile glasove. Ni u daljem periodu ne bi trebalo da učestvujemo, s obzirom na mandat koji imamo na tom prostoru”, rekao je Stanković.

Na konstataciju da odluka o jenoetničkoj vlasti u Bujanovcu, u kojoj će srpski i romski odbornici biti u opoziciji, prilično uzbunjuje ljude koji žive na tom prostoru, jer ne znaju šta im donosi budućnost, Stanković je kazao:

„Više puta sam to već rekao – Preševo, Bujanovac i Medveđa su delovi Republike Srbije i to će i ostati, a građani koji žive na tom prostoru ostvarivaće sva prava koja im Ustav i zakon garantuju”.

Predsednik Koordinaciono tela tvrdi da nema razloga ni za kakav strah i neizvesnost.

„Niko nema prava da nekog drugog ugnjetava ili da na bilo koji drugi način otežava život na tim prostorima. To je naš zadatak i mi ćemo se truditi da ga ostvaraimo u zajednici sa lokalnom samoupravom i ljudima koji žive na tim prostorima, kao i sa međunarodnom zajednicom, koja je prisutna na tim prostorima i koja obaveštava međunarodne institucije  zadužene za praćenje života i rada na tom prostoru, kao što je OEBS”, kazao je Stanković, koji sa svojim saradnicima iz Službe Koordinacionog tela, čije je sedište u Beogradu, često dolazi na jug Srbije. 

Na konsataciju da žitelji Bujanovca ovo vide kao potvrdu spekulacija da postoji dogovor da su Preševo, Bujanovac i Medveđa teritorija koja treba da bude razmenjena u procesu rešavanja pitanja Kosova i Metohije, Stanković je rekao:

 „Preševo, Bujanovac, i Medveđa su bili, jesu i ostaće sastavni delovi Republike Srbije, bez obzira na želje i spekulacije bilo koje strane da to toga dođe”.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo