Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ POZVAO ALBANCE NA NASTAVAK DIJALOGA

19. Jun 2014.

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i  Medveđu pozvao je političke lidere Albanaca iz ovih opština da se vrate dijalogu sa Vladom Srbije i na taj način reševaju aktuelna pitanja.

Stanković je na tribini OK radija iz Vranja „Vladavina prava i etnički odnosi na jugu Srbije“ rekao da bez dijaloga koji je pokrenut prošle godine nema ni napretka u međunacionalnim odnosima na ovom prostoru.

-Svi želimo napredak i ne smemo dozvoliti da nas sebični razlozi zaustave na tom putu, istakao je Stanković.

Predsednik Koordinacionog tela naglasio je da Vlada Srbije ima strategiju za ovaj prostor i izrazio nadu da će u naredne dve godine plan zaživeti u punom kapacitetu.

Ovakav stav podržao je i zamenik zaštitnika građana, Robert Sepi koji je rekao da je bilo kakav dijalog bolji i od najboljeg monologa i pozvao Albance da značajnije koriste zakonske resurse koji im stoje na raspolaganju.

Predsednik opštine Preševo, Ragmi Mustafa izjavio je da je dijalog Albanaca sa Vladom Srbije prekinut, jer politički lideri sa ovih prostora pristaju da razgovaraju samo kao ravnopravni partneri, na šta mu je Stanković replicirao da Srbija poštuje južnosrpske Albance i više nego što je zakon na to obavezuje.

Tribinu „Vladavina prava i etnički odnosi na jugu Srbije“ organizovao je OK radio u okviru projekta „Vladavina prava-da živimo kao sav normalan svet“ koju ovaj medij implementira u okviru projekta Delegacije Evropske unije „Jačanje slobode medija“.

Izvor: Koordinaciono telo i OK radio