Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: POZNATO IME UBICE POLICAJCA

28. Oktobar 2013.

Beograd- Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, izjavio je da se očekuje hapšenje čoveka koji je ubio policajca Gorana Đorđevića, da je poznato njegovo ime i da se on nalazi na Kosovu i Metohiji.

“Poznato je ime vozača koji je ubio policajca Gorana Đorđevića kod Velikog Trnovca i sada se samo čeka hapšenje tog čoveka za koga se zna da je prešao na teritoriju Kosova i Metohije”, rekao Stanković.

Stanković je, gostujući na RTS, podsetio da je uhapšen suvozač automobila kojim je Đorđević udaren, kao i da je automobil pronađen. Govoreći o informacijama da policija ne ulazi u Veliki Trnovac, koji stručnjaci označavaju kao važnu stanicu u distribuciji droge, Stanković je naveo da se u centru Velikog Trnovca već nekoliko godina nalazi policijski punkt i da kroz to mesto svakodnevno prolaze pripadnici žandarmerije i drugih bezbednosnih struktura. On je dodao da policija i nadležni državni bezbednosni organi prate šta se dešava na tom prostoru i tvrdi da "nema dela teritorije koji oni ne mogu da posete i na kome ne mogu da intervenišu". Stanković je naglasio da nisu svi stanovnici Velikog Trnovca preprodavci droge i da policija ima podatke o tome "ko su ti ljudi koji se kreću sa one strane zakona".

"Međutim, oni su veoma dobro organizovani i veoma dobro opremljeni, ali mi to moramo da uradimo i sa našim policijskim i bezbednosnim strukturama, jer ispada ponekad da su oni mnogo bolje organizovani i mnogo bolje opremljeni", rekao je Stanković.

On je istakao da pripadnici bezbednosnih struktura hapse te ljude, ali da njihovi pozitivni rezultati nisu prisutni u javnosti. Upitan da li će državni organi dozvoliti predstavnicima vlade Kosova i Metohije da posete opštine na jugu Srbije, predsednik Koordinacionog tela je rekao da je to pitanje u nadležnosti ministra bez portfelja Aleksandra Vulina i njegove Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Oni su ti koji zajedno za drugim državnim organima procenjuju da li nečija poseta može da dovede do nekih neželjenih, ili pak, aktivnosti koji nisu saglasne sa našim Ustavom, zakonima i pravima nacionalnih manjina", naveo je Stanković i potvrdio da te poseta još nisu odobrene.

Što se tiče najavljene posete ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović opštinama na jugu Srbije, Stanković kaže da je njena poseta početak realizacije vladinog Izveštaja od sedam tačaka kojim su određene teme za razgovor sa predstavnicima albanskih partija. On je rekao da će teme razgovora biti početak rada porodilišta u Preševu, formiranje institucije koja će se baviti osobama sa posebnim potrebama, specijalizacije i kadrovi, s obzirom da će ministarka najpre govoriti sa direktorima domova zdravlja koji deluju na prostoru te tri opštine i direktorom medicinskog centra Vranje.

Govoreći o nezadovoljstvu nekih predstavnika Srba sa juga Srbije zbog, kako ocenjuju, blagonaklonog odnosa države prema Albancima, Stanković podseća da je država preuzela obaveze prema međunarodnoj zajednici i prema albanskoj nacionalnoj manjini i da ti dogovori moraju da se realizuju.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo