Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: POSTIGNUT JE GLANI CILj SAČUVALI SMO MIR

21. Decembar 2018.

Beograd – Bezbednosna situacija u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa mirna je i stabilna. Lokalne samouprave tesno sarađuju sa državom i nema kršenja zakona. Prava Albanaca se poštuju u punoj meri, onako kako to predviđaju Utav, zakoni i sve međunarodne konvencije, istakao je predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković.

Stanković je rekao da „punoletstvo“ Koordinacionog tela, kao i sveukupna situacija na jugu dokazuje da je on ispunio ulogu koja mu je dodeljena.

„Postignut je glavni cilj – sačuvan je mir. Tokom poslednjih 18 godina nije bilo međunacionalnih sukoba, napetosti niti ispada na ovoj osnovi. Albanci su punopravni  građani Srbije, koji koriste sva prava koja im pripadaju“ naveo je Stanković.

Uprkos napetostima na Kosovu i Metohiji, Preševom, Bujanovcem i Medeveđom vlada mir. Poslednjih meseci, međutim, primetna je nešto oštrija retorika pojedinih albanskih političara, koje svakako ne doprinosi opštem smirenju na liniji Beograd-Priština.

„Nema govora o razgraničenju, promeni granica, niti razmeni stanovništva. Podsećam i da su zvaničnici Albanije Edi Rama, Iljir Meta i Bujar Nišani u Preševu svojim sunarodnicima poručili da su građani Srbije i da sve svoje probleme moraju da rešavaju u okviru njenih institucija. Domaći Albanci to vrlo dobro znaju i najveći broj njih se sada ponaša u skladu sa tim“ navodi Stanković.

Stanković kaže da je za nepune dve decenije, preko Koordinacionog tela, u Preševo, Bujanovc i Medveđu uloženo oko 35 miliona evra, mimo redovnih davanja. Od ovog novca renovirane su škole, ambulante, nabavljena oprema za bolnice, školovani đaci i studenti.

„Ponosini smo na otvaranje porodilišta i odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta u Preševu. U poslednjih šest godina malim i srednjim preduzećima podeljeno je oko 2,5 miliona evra bespovratnih sredstva, zahvaljujući čemu je otvoreno više od 250 radnih mesta“ rekao je Stanković.

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo