Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: PORODILIŠTE U PREŠEVU POČINjE DA RADI ZA MESEC DANA

27. Mart 2015.

Preševo – Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, razgovarao je sa Ragmi Mustafom, predsednikom opštine Preševo, o ključnim problemima u toj opštini i tom prilikom  izjavio da će vanbolničko porodilište u toj opštini početi i zvanično da radi za mesec dana. Stanković je rekao da je Ministarstvo zdravlja odobrilo prijem 10 babica i 2 lekara ginekologa za rad u vanbolničkom porodilištu, kao i da će u njegovom funkcionisanju pomoći i ginekolozi iz zdravstvenog centra iz Vranja. Stanković je objasnio da je ostalo samo dobijanje sanitarne dozvole za rad. On je izrazio zadovoljstvo što će porodilište u Preševu najzad početi da radi, iako je bilo završeno još pre godinu dana.

„Iako smo čekali godinu dana, ipak porodilište za mesec dana počinje sa radom", rekao je Stanković.

On je dodao da je sa predsednikom opštine Mustafom razgovarao i o funkciionisanju lokalne samouprave,  o obnovi infrastrukture, o ulaganju u poljoprivredu, ali i o zdravstvnom zbrinjavaju azilanata koji na teritoriju Preševa ulaze iz Makedonije.

„Lokalna samouprava i dom zdravlja treba da pomognu u pružanju zdravstvenog zbrinjavanja tim ljudima, koji često iscrpljeni dolaze u Srbiju", poručio je on.

Stanković je, zajedno sa Mustafom, razgovarao i sa stanovnicima sela Strezovac  i Bukarevac u opštini Preševo, koja su oba oko deset kilometara udaljena od Preševa. U selu Strezovac živi oko 100 Srba, a u selu Bukarevac oko 1.000 Albanaca.

„Sela se razlikuju po veličini i potrebama u infrastrukturi a zajednička muka im je nezaposlenost“, izjavio je Stanković i naglasio da će Koordinaciono telo rešavati prvenstveno ekonomske probleme.  

„Za rešavnje infrastrukturnih problema nedostaju projekti“, rekao je predsednik Koordinacionog tela.

Na sastanku je dogovoreno da se početkom naredne godine u selu Strezovac izgradi put, bez koga je ono odsečeno od sveta. Razgovaralo se i o potrebi rekonstrukcije  kanalizacione mreže u tom selu. U selu Bukarevac zapušeni su svi kanali, pa je ono posle svake kiše poplavljeno. Stoga je obećana pomoć državnih organa  oko rešavanja tog problema. Bukurevac ima i lokalni fudbalski klub, jedini na tom prostoru, kome je iz donacije uručeno 11 kompleta sportske opreme i fudbalske lopte.

Predsedik Koordinacionog tela Zoran Stanković je rekao da je predsednik opštine Preševo izrazio želju da se u narednom periodu razgovara o poljoprivredi, posebno o unapređenju stočnog fonda i obradivim površinama.

„Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković će posetiti opštinu Preševo gde će sa stanovništvom razgovarati o njihovim osnovnim potrebama. Pronaći ćemo načine za unapređenje oblasti poljoprivrede”, istakao je Stanković.

On je dodao da je ključni problem na jugu Srbije i funkcionisanje sredstava javnog informisanja, kao i privatizacija RTV Preševo i RTV Bujanovac. Razgovori o načinu njihovog budućeg funkcionisanja već su počeli, a biće nastavljeni početkom aprila u Beogradu.

Izvor: Tanjug, RTS, Danas i Koordinaciono telo