Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ O ODLUKAMA OPŠTINE BUJANOVAC

16. Novembar 2020.

Beograd - Sednica Skupštine opštine Bujanovac, sa predlogom da se Gent Cakaj, ministar spoljnih poslova Albanije, imenuje za počasnog građanina i smenom jedina dva direktora iz srpske zajednice, u trenutku kada su svi državni kapaciteti usmereni na očuvanje zdravlja ljudi, loša je poruka vladajuće strukture u toj opštini.

To je za „Novosti" izjavio predsednik Koordinaciong tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković, reagujući na skandalozne odluke sa današnje sednice SO Bujanovac. U toj oštini, nakon poslednjih lokalnih izbora, Albanici su forimirali vlast u kojoj nema predstavnika Srba.

„Kada je u pitanju odluka o proglašenju Cakaja za počasnog građanina, zakon je tu jasan. Sve je definisano Zakonom o lokalnoj samoupravi. U članu 93 ovog zakona navodi se da lokalna samouprava može da odlučuje o dodeljivanju zvanja „počasni građanin" osobi čiji su rad i dostignuća od posebnog značaja za opštinu, uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave“,  objašnjava Stanković.

On ističe i da je smena jedino dvoje direktora iz srpske zajednice, u Sportskom centru i Biblioteci, odluka koja nas vraća unazad:

„Ovakav potez može se protumačiti kao provokacija. Takve odluke ne doprinise boljitku i zajedništvu ljudi na tom prostoru. Kao što svi znamo, Bujanovac je multietnička sredina. Verujem da Srbi i Albanci mogu, kao i dosad, da žive zajedno i rešavaju probleme skupa, a nadam se da će u konkretnom slučaju preovladati razum i međusobno poštovanje u okviru opšte prihvaćenih vrednosti u višenacionalnoj sredini“, kazao je Stanković.

Stanković je uputio poruku da su tolerancija i strpljivost, ne samo obaveza jedne strane, u ovom slučaju države, već i da svaki građanin ove zemlje ima svoja prava i obaveze, a politički lideri i odgovornost:

„Mi ćemo i dalje raditi na tome da svim građanima koji žive u tri opštine omogućimo dobre uslove za život i rad, uz poštovanje Ustava i zakona Republike Srbije.

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo