Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: NOVI POPIS NA JUGU SLEDEĆE GODINE

9. Decembar 2013.

Realno je da novi popis u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa bude sledeće godine, rekao predsednik Koordinacionog tela za te tri opštine Zoran Stanković. Pošto u budžetu za sledeću godinu nisu predviđena sredstva za popis, novac će biti potražen na drugom mestu, izjavio je Stanković.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković rekao je da je realno da novi popis stanovništva u tim opštinama bude sledeće godine.

"Plan je da se uradi popis po međunarodnim kriterijumima. Da se rešavaju problemi u okviru Ustava i međunarodnih konvencija, da popis počne uz dogovor sa lokalnim Albancima i uz prisustvo međunarodne zajednice kao svedoka", rekao je Stanković u Dnevniku RTS-a.

Ukazao je da su lokalne samouprave ove godine dobile pun iznos sredstava koja su predviđena i da su za sledeću godinu planirana adekvatna sredstva, te da Albanci nisu dovedeni u podređen položaj.

Stanković je rekao i da je predviđeno povećanje sredstava za lokalne samouprave u iznosu od devet odsto.

"U proteklih 12 godina Koordinaciono telo opredelilo je 70 miliona evra za Bujanovac, Preševo i Medveđu i međunarodna zajednica je obezbedila dodatna sredstva", podsetio je Stanković.

Istakao je da u ovom periodu lokalne samouprave rade normalno i da nema problema u radu samouprava. Stanković je rekao da obični ljudi trpe, zbog toga što se ne bavimo ekonomskim, već političkim pitanjima.

Govoreći o novoj mreži sudova, zbog koje su Albanci sa juga Srbije nezadovoljni, Stanković je rekao da se ti problemi rešavaju i bez novog popisa. Kako je rekao, lokalne samouprave su dobile sva sredstva koja su bila definisana budžetom.

Kada je reč o prekinutim razgovorima koji su Albanci s juga Srbije vodili s predstavnicima Vlade Republike Srbije, Stanković je rekao da očekuje da će oni veoma brzo biti nastavljeni. Istakao je da u razgovorima učestvuju 13 ministarstava sa najodgovornijim ljudima. Kao primer naveo je delegaciju Ministarstva zdravlja koju je predvodila ministarka Slavica Đukić Dejanović.

"Razgovori imaju za cilj da se sprovede sve ono što se u proteklih 12 godina dogovaralo sa državom i da ove tri optšine funkcionišu kao ostale opštine", rekao je Stanković.

Objasnio je da se razgovori ne vode sa Koordinacionim telom, već sa Vladom Republike Srbije i da su razgovori koje su Albanci imali sa premijerom Dačićem i Aleksandrom Vučićem bili na njihov zahtev.

Stanković je istakao da je dogovoreno da se na svaka tri meseca vrši analiza i da se vidi šta je ko realizaovao iz dogovora.

Izvor: RTS1 i Koordinaciono telo