Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: NEMA PARALELE IZMEĐU SRBA NA KOSOVU I METOHIJI I ALBANACA NA JUGU SRBIJE

15. Avgust 2017.

Beograd - Predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je da se dijalog između Prištine i Beograda odvija nezavisno i da se pitanje vođenja lokalne samouprave na jugu Srbije ne može posmatrati u kontekstu briselskih pregovora.

„Ne postoji nikakva paralela između rešavanja problema Srba na Kosovu i Metohiji i rešavanja funkcionisanja lokalne samouprave u tri opštine na jugu Srbije - Preševu, Bujanovcu i Medveđi, jer je sve to definisano zakonom i država Srbija u granicama svojih mogućnosti i sposobnosti čini sve da se zahtevi čelnika ove tri opštine rešavaju", izjavio je Zoran Stanković za Radio Slobodna Evropa.

S druge strane, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi ocenio je da je odnos Srbije prema Albancima na jugu važan za položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

Šaip Kamber rekao je da bi „normalizacija odnosa Beograda i Prištine trebalo da prolazi kroz Preševo i Bujanovac ".

„Odnos države prema Albancima koji žive na ovom prostoru je najbolja pomoć koju Srbija može da pruži Srbima na Kosovu i Metohiji. To je bitno i za stabilnost našeg regiona, ali i za stabilnost albansko-srpskih odnosa u budućnosti", rekao je Kamberi za Radio Slobodna Evropa.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, RTS, Tanjug, Beta i Koordinaciono telo