Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: NAJVEĆI PROBLEM U PREŠEVU, BUJANOVCU I MEDVEĐI JE NEZAPOSLENOST

24. Avgust 2018.

Beograd - Sednica Predsedništva Koordinacionog tela, druga po redu ove godine, počela je u Palati Srbija.

Pored predsednika Koordinacionog tela, Zorana Stankovića, potpredsednika Koordinacionog tela, Sime Gazikalovića  i direkotrke Službe Koordinacionog tela, Danijele Nenadić, sednici prisustvovuju predsednik opštine Bujanovac, Šaip Kamberi, predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić, predsednici Skupština opština Bujanovac i Medveđa i narodni poslanik Nenad Mitrović.

Na početku sednice medijima su se obratili predsednik Koordinacionog tela Stanković, predsednik opštine Bujanovac, Kamberi, i predsednik opštine Medveđa, Arsić.

Predsenik Koordinacionog tela je na novinarsko pitanje zašto sednici ne prisustvuje predsednik opštine Preševo, Šćiprim Arifi, rekao da Arifi nije došao na sednicu Predsedništva „jer kako nas je obavestio ima obaveze u Tirani“.

„Sednica Predsedištva je prvobitno bila zakazana za 20. jul i tada je Arifi molio da se odloži iz ličnih razloga što smo i učinili. Međutim, danas to nije bilo moguće“, objasnio je Stanković.

Povodom nedavnog boravka u Tirani i sastanka sa ministrom spoljnih poslova Albanije, Ditmirom Bušatijem, Kamberi je objasnio da su politički predstavnici Albanaca iz tri opštine tražili veće angažovanje Tirane po pitanju prava Albanaca.

„Dobili smo uveravanja da će se preko postojećih mehanizama Vlada Albanije zalagati za prava Albanaca. Takođe, trebalo bi razmotriti i mogućnost da Albanija stvori Fond za ove tri opštine, kao i da privremene institucije Prištine ulože sredstva“, naglasio je Kamberi.

Predsednik KT, Stanković nadovezao se i rekao da je premijer Albanije, Edi Rama, prilikom posete opštini Preševo rekao da su Albanci te tri optšine građani Srbije i da bi svoje probleme trebalo da rešavaju u institucijama Srbije.

Na pitanje novinara upućeno Kamberiju o tome da li on smatra da bi tri opštine na jugu Srbije trebalo da se priključe Kosovu i Metohiji, Kamberi je odgovorio da se politički lideri Albanaca zalažu da se sve tri opštine sagledaju u celosti, a ne samo Preševo, ukoliko se postigne dogovor o razmeni teritorija. Kamberi je naglasio da se nije postiglo očekivamo sa razgovorima u 7.tačaka koji su prekinuti i da Albanci nisu zadovoljni svojim položajem. Predsednik opštine Bujanovac naglasio je da je integracija problem koji nije rešen, kao i da se Albancima, na primer, ne dozvoljava da kupuju preduzeća, naglašavajući primer Duvanske indrustrije Bujanovac i tvrdeći da je konkurs poništen kada se na njega javio jedan Albanac, a da je posao dobila druga firma iz Novog Sada.  

Stanković je na ovo pitanje dao konkretan odgovor ističući da ima uveravanja da do razmene teritorije neće doći i istakao da očekuje da se razgovori u 7. tačaka o rešavanju pitanja koja su Albanaci apostrofirali kao važne teme, nastave na jesen.

„Albanci u te tri opštine bez problema kupuju imovinu  i firme. Izgradnjom Vanbolničkog porodilišta u Preševu stvoreni su uslovi za zapošljavanje ljudi, kao i dodelom bespovratnih sredstava u malim i srednjim preduzećima. Nije cilj da se takmičimo ko će šta reći, činjenice govore u prilog koliko je država do sada uložila u te opštine. Naravno da uvek može bolje i tome težimo“, izjavio je Stanković. 

Predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić, rekao je da građani te opštine ne bi pristali da postanu deo Kosova i Metohije, kao i da do sada nije bilo takvih inicijativa.

„Opština Medveđa je  opština u Srbiji u kojoj Srbi i Albanci imaju odličnu saradnju i mi smo pravi primer multietničkog društva. Sve zajedno radimo i dogovaramo se“, objasnio je Arsić.

Stanković je još jednom naglasio da je najveći problem u ove tri opštine nazaposlenost i loša metrijalna situacija.

Izvor: Koordinaciono telo