Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ I FRANKEN O PITANjU IMIGRANATA

20. April 2015.

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa,  sastao se danas sa Teom Frankenom, državnim sekretarom za azil i migracije Vlade Kraljevine Belgije. U susretu koji je trajao oko jednog sata razgovaralo se o pitanjima imigranata i konstatovano je da je broj imigranata sa juga Srbije koji su tražili politički azil u zemljama zapadne Evrope značajno opao u 2014. godini.

Tom prilikom Stanković je istakao da Kooordinaciono telo i Vlada Republike Srbije ulažu napore da ekonomski ojačaju opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, kako bi omogućili stanovništvu ovih opština bolje uslove za život i rad. Predsednik Koordinacionog tela rekao je da je poseban fokus Vlade Srbije upravo na jačanju ekonomskih potencijala juga Srbije koji spada u red nerazvijenih područja. Stanković je u daljem razgovoru istakao jedan od projekata koje u ime Vlade realizuje Koordinaciono telo kroz dodelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima iz ovih opština.

Državni sekretar za azil i migracije na sastanku je ocenio da je Srbija stabilna i demokratska država. Franken je izrazio stav da zato i nije opravdano tražiti politički azil u zemljama zapadne Evrope.

Stanković i Franken su se saglasili da nastave rad na prevenciji kada je u pitanju traženje političkog azila građana Srbije iz ovih opština. Sagovornici su zaključili da je neophodno nastaviti sa slanjem poruke da je Srbija stabilna i demokratska država koja poštuje prava svojih građana.

Izvor: Koordinaciono telo