Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ I ĐUKIĆ DEJANOVIĆ RAZGOVARALI O PROBLEMIMA ALBANACA

30. Oktobar 2013.

Preševo - Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković razgovarali su sa liderima albanskih političkih partija sa juga Srbije o problemima u oblasti zdravstva, čime je počela realizacija platforme od sedam tačaka Vlade Srbije za rešavanje problema albanskih građana.

Ministarka zdravlja je rekla da je na sastanku konstatovano da se samo zajedno, u saradnji sa lokalnom samoupravom, Koordinacionim telom i međunarodnom zajednicom mogu rešiti problemi u oblasti zdravstva u ove tri opštine na jugu Srbije.

“Ocenili smo da probleme nedostatka adekvatnih kadrova i opreme u zdravstvu moramo zajednički rešavati, kao i da apoteke mogu funkcionisati u okviru domova zdravlja, gde će biti samostalne ustanove u skladu sa zakonskom regulativom", rekla je Đukić Dejanović nakon sastanka.

Ona je dodala da na sastanku nije bilo političkih pitanja i da će zajednički realizovati dogovor koji je postignut.

Predsednik Demokratske unije doline Skender Destani rekao je da je zadovoljan odgovorima koje su dobili od ministarke zdravlja, ali da sada predstoji da se dogovor realizuje. Destani je dodao da je prema dogovoru i dinamici realizacije projekta izgradnje porodilišta u Preševu ustanovljeno da bi, zbog trenutnog nedostatka kadrova, koji se rešava, ta zdravstvena ustanova mogla da počne sa radom tek krajem marta sledeće godine.

Stanković je naglasio da su današnji razgovori o temama sadržanim u platformi Vlade uspešno realizovani.

"Problemi koje su izneli predstavnici albanskih političkih partija su sagledani, dati su određeni rokovi tako da ovi razgovori predstavljaju dobar početak za bolji život svih građana", rekao je on, dodajući da je međunarodna zajednica pozvana da bude uključena u ove razgovore kako bi dogovor bio uspešno sproveden. Sledeća tema o kojoj će se razgovarati jeste mreža sudova u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa. O tome predstoje razgovori sa državnim sekretarom u ministarstvu pravde u četvrtak u Beogradu , a obzirom da će se o ovoj temi raspravljati i u Skupštini Srbije“, rekao je Stanković.

Odgovarajući na pitanje šta je sa realizacijom ostalih tačaka koje su zahtevali albanski lideri Stanković je rekao da su naredne teme prosveta i funkcionisanje školstva u ovim opštinama, zatim se predviđaju ekonomske teme, a početkom sledeće godine biće teme bezbednosti i ostala pitanja.

Sastanku su, pored Destanija, prisustvovali su i lider Demokratske partije Nagip Arifi, predsednik opštinskog odbora Partije za demokratsko delovanje u Bujanovcu Šaip Kamberi, predsednik Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju, lider Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa i narodni poslanik i lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi. Sastanku su prisustvovali i predsednik Demokratske unije Albanaca Rahmi Zulfiu, predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Galip Bećiri i šef Kancelarije OEBS-a u južnoj Srbiji Erik Manton.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo