Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ I 24 AMBASADORA OEBS-a U BUJANOVCU

11. Septembar 2013.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković sastao se abmasadorima članicama OEBS u Bujanovcu, a sastanku su prisustvovali i albanski i srpski politički lideri sa tog područja.

„Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi, preneli smo ambasadorima šta je do sada urađeno u ovim opštinama na polju infrastrukture, obrazovanja, bezbednosti i svih pitanja koji se tiču života i rada ljudi na ovim prostorima, rekao je Stanković. On je naveo da ne postoji nijedan problem koji bi mogao da izazove tenzije na ovim prostorima i izrazio očekivanja da će Vlada Srbije u skorije vreme nastaviti razgovore sa albanskim liderima o rešavanju sedam tačaka Izveštaja koji je usvojila u junu.

Stanković je kazao da je raniji dogovoren sastanak premijera Ivice Dačića s liderima Albanaca, navodeći da u međuvremenu s njima razgovarao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i objasnio da moramo svi da uvažimo činjenicu da je premijer Srbije imao obaveze u Briselu kao i da je Vlada Srbije rekonstruisana što je dovelo do odlaganja susreta sa albanskim liderima iz ovih opština.

"Pokušaćemo da u periodu koji je pred nama organizujemo taj sastanak i da bar o jednoj temi započenmo razgovor, ako ne u ovom onda u narednom mesecu. Mi nemamo više vremena da čekamo da se ovi razgovori odlažu“, objasnio je Stanković.

 

On je rekao da je neophodno, uz prisustvo i obrazloženje svih onih aktivnosti koje radimo sa albanskim liderima, uključujući i srpske lidere, da doprinesemo rešavanju problema“, kako bi imali jasan uvid u to da li ovde vlada zakon i ko ga poštuje, a ko ne.

„Seriju razgovora smo započeli kako bismo posle 12 godina, doneli konačne mere da se zahtevi Albanaca stave u okvire Ustava, zakona Srbije i međunarodnih konvencija“, istako je predsednik Koordinacionog tela.

Upitan šta su ga pitali ambasadori, Stanković je odgovorio da je ambasador OEBS-a iz Nemačke postavio pitanje  o bezbednosnim strukturama i njihovoj efikasnosti.

„Izneli smo podatak da je samo u toku prošle godine uhvaćeno 11.500 azilanata iz arapskih zemalja koji su se kretali prema Zapadnoj Evropi. Rekli smo da je to jedan od puteva transporta droge, oružja i belog roblja, a da je zahvaljujući bezbednosnim strukturama sitacija znatno bolja“, izjavio je Stanković.

Predsednik Koordinacionog tela istako je da se na razgovorima nisu čuli zahtevi da Albanci na jugu države države dobiju ista prava kao Srbi na severu Kosova i Metohije.

“Oko toga je jasan i naš i stav međunarodne zajednice. Nema nikakvih paralela kada je reč o severu Kosova i Metohije i ove tri opštine“, rekao je Stanković.

On smatra da je razgovor s liderima Albanaca dobar put ka rešavanju otvorenih pitanja.

 

Fotogaleriju sa sastanka možete pogledati ovde